S PRAVOM možemo reći da časopis "Glas Holmije" iz dana u dan zavređuje sve veću pažnju čitalaca, iako su brojni skeptici mislili da časopis neće zaživeti i da nema budućnost. No, očigledno da su se prevarili jer, kako reče umni Vasojević i Srbin Vuk Karadžić: "Narodu se na silu može uzeti sve, ali mu se na silu ništa ne može dati".

Ovako, povodom jubileja i odštampanog 40. broja "Glasa Holmije", u izdanju Srpskog istorijsko-kulturnog društva "Nikola Vasojević" iz Berana, govori glavni i odgovorni urednik časopisa, za književnost, istoriju i kulturu na srpskom jeziku i ćirilici, kakvih gotovo da nema u Crnoj Gori, istoričar Goran Kiković.

Prema njegovim rečima, redakcija sprovodi sopstvenu nezavisnu uređivačku politiku.

- Časopis ima kulturno-prosvetiteljsku misiju i brana je falsifikatima, dukljansko-montenegrinskom prekrajanju istorijske istine - predočava Kiković. - Sadržaji časopisa snažna su brana aktuelnoj, agresivnoj reviziji kontinuiteta srpsko-crnogorske istorije i oslobodilačke borbe naših predaka. Da je tako, potvrđuju rubrike svakog broja, iz svih oblasti društenog života... Tu su likovi znamenitih i zaslužnih ličnosti iz Vasojevića, intervjui, susreti sa pesnicima i književnicima, predstavljanje novih knjiga.

Časopis širi poruke: budimo svoji na svome, čuvaj svoje, poštuj tuđe.PROČITAJTE JOŠ - SUSRET SA ISTORIJOM: Zašto Crna Gora strahuje od svoje srpske prošlosti- Mi u ovom časopisu afirmišemo sve naše ljude, a bilo ih je dosta u Vasojevićima, svih profila, koji su nas zadužili stvaralaštvom - dodaje predsednik Izdavačkog saveta "Glasa Holmije" Branislav Otašević, naglašavajući da uredništvo nastoji da se između korica nađe sve ono što zavređuje pažnju sa željom da, između ostalog, kao "budni hroničari svoga vremena, odbranimo srpski jezik i ćirilično pismo, koje je vekovima postojalo na 'svetim vodama' Lima".


VREDNOSTI

ČASOPIS je za osam godina rada od lokalnog postao regionalni časopis koji je pronašao duhovnu naseobinu, ne samo u srcima Vasojevića, nego i svih ljudi koji žele da se na pravi način suoče sa našim kulturnim i tradicionalnim vrednostima - kazuje Kiković. - Za naš časopis znaju svi Srbi sa obe strane Drine, Save i Dunava.