Više milionera, ali i siromašnih

I. D. S.

utorak, 17. 09. 2019. u 14:15

Више милионера, али и сиромашних

Foto N. Mandić

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, milionske iznose na bankovnim računima ima 71 osoba; Tošković: Pošteni ne mogu da prežive, a bogate ne pitaju kako su stekli bogatstvo

BROJ milionara u Crnoj Gori svake godine se povećava, pa prema poslednjim podacima Centralne banke, milionske iznose depozita u bankama na kraju prošlog meseca imala je 71 osoba, što je dve osobe više u odnosu na kraj 2018. Godinu ranije zvanično je bilo 64 milionera, a 2016. deset manje. Sa druge strane, broj onih kojima su milionski iznosi naučna fantastika i mesec preživljavaju sa minimalnom zaradom koja od nedavno iznosi 222 evra, se ne smanjuje. Prema zvaničnim podacima, njih je nešto više od 40.000, odnosno gotovo četvrtina svih zaposlenih u Crnoj Gori.

Depozit veći od milion evra na kraju avgusta imalo je 71 fizičko lice, kazali su iz CBCG, pozivajući se na mesečne izveštaje koje im banke dostavljaju, a kako su naveli, to se odnosi na rezidente i nerezidente. Kako su precizirali, najveći iznos depozita iznosi 31,9 miliona i dodali da ne raspolažu podacima o zanimanju klijenata kod banaka. U odnosu na kraj 2018. godine, broj fizičkih lica koji imaju depozit preko milion evra bio je 69, što je za dva manje u odnosu na avgust ove godine.

- Ukupan iznos 10 najvećih depozita građana u Crnoj Gori iznosi 88,2 miliona evra na kraju avgusta tekuće godine, dok ukupan iznos 10 najvećih depozita građana rezidenata iznosi 32,4 miliona evra - kazali su iz CBCG.

Predsednik podgoričkog odbora Radničke partije Radovan Tošković smatra da je sramno da se podaci o broju milionera ističu u zemlji u kojoj sve više građana živi na rubu egzistencije. Ističe i da, s obzirom na to da su se iz CBCG "pohvalili" milionskim depozitima, trebalo je i da objave čime se ti ljudi bave, od kojih poslova je moguće u Crnoj Gori steći toliko bogatstvo, te koliko je država prihodovala po posnovu poreza koje plaćaju ti milioneri.

Radovan Tošković / Foto in4s.net


PROČITAJTE JOŠ - NATO vežba na severu Crne Gore

- Dok u Crnoj Gori iz godine u godinu raste broj milionera, raste i broj građana koji su sve češće primorani da pretresaju kontejnere i bore se za goli opstanak. Koliko je nepromereno isticati veliki broj milionera, dovoljno pokazuje podatak da je prosečna potrošačka korpa značajno veća i od prosečne, a ne minimalne zarade. Crna Gora ima samo jedan problem, a to je da pošten čovek ne može da obezbedi pristojan život, dok ljude koji poseduju ogroman kapital niko ne pita kako su ga stekli, te koliko poreza plaćaju - kazao je Tošković za "Novosti".


PROSEČNA ZARADA STAGNIRA

PREMA podacima Monstata, prosečna mesečna neto zarada iznosi oko 513 evra i u odnosu na godinu ranije neznatno je uvećana, svega nekoliko evra. Minimalna zarada u Crnoj Gori je do 1. jula bila 193 evra, nakon čega je povećana na 222 evra. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić nedavno je kazao da je 12.000 zaposlenih u Crnoj Gori primalo minimalac od 193 evra, a da je još između 42.000 i 45.000 zaposlenih imalo zaradu između 193 i 222 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije