NA KAJMAKČALANU I U BITOLjU: Prevelika stradanja Srbije u Velikom ratu

M. S.

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 00:13

НА КАЈМАКЧАЛАНУ И У БИТОЉУ: Превелика страдања Србије у Великом рату
Poštu poginulim vojnicima paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća odali su predstavnici Ambasade Srbije i srpskih asocijacija u Severnoj Makedoniji
SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NA Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u nedelju je održan komemorativni skup povodom 101. godišnjice proboja Solunskog fronta odavanjem dužne počasti svim stradalim vojnicima u završnim operacijama kojima je trjumfom savezničkih snaga u kojima je bila i srpska vojska okončan Prvi svetski rat.

Poštu poginulim vojnicima čiji zemni ostaci počivaju na tom groblju i u zajedničkoj grobnici paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća odali su predstavnici Ambasade Srbije i srpskih asocijacija u Severnoj Makedoniji.

Komemorativni skup sećanja na herojske borbene operacije srpske vojske u tim završnim operacijama koje su odlučile pobednika u Velikom ratu, održan je u subotu i na Kajmakčalanu, najvišoj koti Nidže planine, gde u zajedničkoj grobnici podno spomen kapele počivaju kosti više od 4.500 srpskih vojnika. Poštu div junacima na toj „kapiji slobode“ odali su predstavnici srpskih organiѕacija iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ - Tajne Solunskog fronta za 9.585,99 dolara

- Pre 101. godine, započela je jedna od odlučujućih bitaka Prvog svetskog rata – Proboj Solunskog fronta. Borbe su 14. septembra 1918. godine započele celodnevnom artiljerijskom paljbom savezničkih topova da bi 15. septembra 1918. godine krenule u napad divizije srpske Druge armije pod komandom Stepe Stepanovića na frontu dugom 17 kilometara - podsetila je u obraćanju na komemoraciji u Bitolju, konzul Srbije u Severnoj makedoniji Aleksandra Đurica. - Posle prvog dana probijeno je 11 kilometara fronta, a već drugog dana je prošireno na 40 kilometara, čime počinje i slom centralnih sila na Solunskom frontu. Srpsku vojsku je činilo šest divizija sa 140.000 vojnika, od kojih je 10.000 u borbama izgubilo život.

Veliku vojničku hrabrost i odlučnost srpskog vojnika, odlučujuću spremnost da plati ogromnu cenu za slobodu svoje otadžbine, francuski maršal Franše d Pere, u izveštaju upućenom francuskoj vladi pri proboju Solunskog fronta opisao je na sledeći način: opercije se moraju usporavati jer nema komunikacija za doturanje hrane francuskim trupama koje napreduju. Samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije. Oni idu kao oluja – napred.

Srpsko vojničko groblje u Bitolju

Kao potomci ovih junaka, dodala je Đurica, svesni smo zaloga koji su nam ostavili. Isuviše je velika cena koju je jedna mala Srbija platila kako u ljudskim tako i materijalnim žrtvama. Svesni smo činjenice da je Srbija platila preveliku cenu pobede u Prvom svetskom ratu, u ratu koji je završem uz ogromne ljudske žrtve.

Aleksandra Đurica


Ratni fihor odneo je ukupno oko 15 miliona ljudskih života a oko 20 miliona ljudi je bilo ranjeno. Procenjuje se da je Srbija izgubila 1,3 miliona svog stanovništva, odnosno trećinu broja stanovnika. Od 707.000 mobilisanih vojnika, sa ratišta se kući vratilo oko 160.000. Nastradalo je preko 60 posto muške populacije Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Pobeda srpskih junaka za nezaborav

- To su istorijske činjenice koje trajno opominju i predstavljaju upozorenje budućim generacijama. Danas svi zajedno treba da ulažemo napor u cilju regionalnog mira i stabilnosti kao i prospiriteta građana naših zemalja.


Izgradnja dobrosusedskih odnosa je pravi način da naš region postane stabilan prosperitetan i da građani imaju kvalitetniji život. Čuvajmo to što smo gradili vekovima živeći zajedno na ovom našem prostoru. Na ovom mestu poklanjamo se senima naših predaka, ali i molimo da se ratovi više nikada ne ponove, rekla je konzuč u ambasadi Srbije u Skoplju, na komemoraciji na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije