FEKALIJE iz skoro svih objekata u zoni gradskog parka - najlepšeg dela Pljevalja - motel "Vodice", Gradski stadion i SC "Ada" - završavaju u reci Breznici. Nakon što je prošle sedmice došlo do zamućenja vode u reci u delu gradskog parka stručne službe DOO "Vodovod" su obišle teren, ustanovile uzrok nastalog problema i uputile obaveštenje Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode.

Iz "Vodovoda" su konstatovali da se radi o otpadnim vodama iz kanalizacione mreže privrednih subjekata koji svoju delatnost obavljaju duž reke u delu gradskog parka. Koordinisanom akcijom ustanovljeno je da je fekalna kanalizacija iz Motela "Vodice" i gradskog stadiona zajednička i upojena je direktno u Breznicu, dok je cev fekalne kanalizacione mreže iz Sportskog centra "Ada" polomljena u delu trase koja prelazi preko reke, što izaziva izlivanje fekalija direktno u reku. Oštećenje je nastalo prilikom čišćenja korita Breznice. Proverom objekta Doma za stara lica utvrđeno je da kanalizaciona mreža funkcioniše uredno i da je propisno upojena u novoizgrađeni kanalizacioni krak koji vodi do glavnog kolektora.

PROČITAJTE JOŠ - Putari ubijaju "Suzu Evrope" (FOTO)


Iz Sportsko-ribolovnog kluba "Lipljen" apelovali su na Opštinu Pljevlja da ovaj problem prepoznaju kao prioritet, kako bi se rešio u što bržem roku. Ranije je rečeno da je lokalna uprava u Pljevljima isključila sa gradske kanalizacione mreže kolektor kod nekadašnje Kožare u pljevaljskom naselju Ševari, jer nedavno izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda ne može da primi svu količinu vode. Međutim, fekalije iz ovog kolektora ponovo se ispuštaju u reku Breznicu.

Meštani, pored čijih kuća se kanalizacija izliva u reku Breznicu kažu da je život na ovom području postao nepodnošljiv zbog smrada.


NEOPHODNO ODVAJANjE

PREDSEDNIK Sportskog ribolovnog kluba "Lipljen" Vaso Knežević kaže kako je neophodno odvojiti fekalnu od atmosferske kanalizacije, kako bi postrojenje funkcionisalo kako treba. Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora koštala je oko sedam miliona eura.