Gazde i zaposleni čekaju Brisel

B. Radosavović

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 06:33

Газде и запослени чекају Брисел

Posle ocene EK zakon pred Vladom i Skupštinom Foto Vlada CG

Nacrt Zakona o radu Crne Gore još od maja 2018. godine je pred evropskim ekspertima. Poslodavci očekuju unapređenje propisa naročito u vezi sa poglavljem o zaradama

EKSPERTI iz Evrope uskoro će dati svoje mišljenje o nacrtu Zakona o radu u Crnoj Gori, nakon čega će se znati šta Crnogorci treba da urade još na tom aktu. Nacrt ovog zakona, koji su socijalni partneri - Vlada, sindikati i poslodavci usaglasili, od maja 2018. je u Evropskoj komisiji. Eksperti iz Brisela bili su i pre nekoliko dana u Crnoj Gori i prema rečima Irene Joksimović, samostalne savetnice u Direktoratu za rad, mišljenje bi moglo uskoro stići.

- Oni su rekli, mada je to još nezvanično, da smo mi pri kraju, što se tiče dobijanja mišljenja Evropske komisije. Na nama je da sačekamo i vidimo šta će to još od nas tražiti, šta još treba uraditi da dobijemo konačno "zeleno svetlo" za Zakon o radu od Evropske komisije - kazala je Joksimovićeva.

U Uniji poslodavaca ocenjuju da su tokom maratonskih pregovora, jer su priču počeli još pre gotovo tri godine, oko mnogobrojnih pitanja postignuti kompromisi, ali se nadaju da će Zakon nakon mišljenja Evropske komisije biti dodatno unapređen. Suzana Radulović, generalna sekretarka Unije poslodavaca, zadovoljna je rešenjima o prekovremenom radu, disciplinskom postupku, fleksibilnijem raskidu radnog odnosa, ali ne i zaradama.

PROČITAJTE JOŠ - NEDELjA DAN ZA ODMOR U CG: Da li zakon o unutrašnjoj trgovini krši prava poslodavaca?


- Zarade, čitavo jedno poglavlje, biće predmet našeg dodatnog zahteva da sednemo i pričamo na tu temu i da se te stvari urede na najbolji način - naglasila je Radulovićeva.

Socijalni partneri, konstatuje Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, temeljno su radili na pripremi zakona, pa će sastavni deo tog propisa biti Opšti kolektivni ugovor, minuli rad, akt o sistematizaciji, plan godišnjih odmora. Ipak, ima, kaže, odredaba na kojima treba dodatno raditi.


PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: "Pljušte" otkazi zbog trudnoće


- Apelujem na Brisel da konačno razmotri Nacrt zakona koji je predat još u maju 2018. Evropskoj komisiji, i dostavi mišljenje kako bi konačno seli za pregovarački sto i dobili zakon neophodan i poslodavcima i zaposlenima - poručio je Keković.

Srđa Keković

Inače, Zakon o radu priprema se već duže od tri godine. Planirano je da bude na snazi još na kraju 2018. U Ministarstvu rada, Uniji poslodavaca i Uniji slobodnih sindikata očekuju da bi zbog značaja za radne odnose Zakon trebalo biti usvojen u parlamentu do kraja ove godine.


BOLOVANjA

- SASTAVNI deo Zakona o radu biće i bolovanja, jer poslodavci se već godinama suočavaju sa nepravilnostima. Imamo zaposlene koji odu na godišnji odmor pa prekinu isti otvaranjem bolovanja, a potom postavljaju slike na društvenim mrežama sa odmora. To se mora zaustaviti i poslodavci dobiti mogućnost da u saradnji sa doktorima stanu na put tim zloupotrebama - istakla je Suzana Radulović.


DISCIPLINSKI POSTUPCI

- TOKOM pregovora postigli smo dogovor o disciplinskom postupku. Pojednostavili smo procedure i usvojili odredbe koje ne mogu da štite zaposlenog koji ne zvršava radne obaveze. Mislimo da je neradnika malo, ali i toliko koliko ih je, nećemo ih štititi - rekao je Keković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije