DOK god postoji SPC u Crnoj Gori, Crna Gora nema potpuni suverenitet, ona je crkva druge države. Ona je imperijalna, osvajačka crkva. I Austrija je bila okupator Crne Gore, ali nije bila denacionalizator, a Srbija je bila i okupator i denacionalizator 1918. godine, dakle, potpuni proces rascrnogorčenja, posrbičavanja Crnogoraca, kazao je Sreten Zeković, član Dukljanske akademije, na tribini u Nikšiću.


On je saopštio da je obnova "Crnogorske pravoslavne crkve" nakon Podgoričke skupštine pa do uvođenja višestranačja bila jedna od najvećih tabu tema u bivšoj Jugoslaviji.

- Posledice toga osećaju se i danas jer veliku opstrukciju pravi Srpska pravoslavna crkva, pogotovo poslednjih godina kada je na dnevni red došlo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti - ocenio je Zeković. - On će biti dobar jer će doprineti reafirmaciji "Crnogorske pravoslavne crkve".

O važnosti novog zakona koji će se uskoro naći na usvajanju u crnogorskoj Skupštini, govorio je advokat Nikola Belada.

- Oko 80 odsto verskih objekata u Crnoj Gori je upisano protivno važećem Zakonu o državnom premeru i katastru nepokretnosti. Ja mislim da je to imovina države Crne Gore, i njenih bratstava i plemena, nikako ni srpske, ni crnogorske crkve - kazao je Belada.

Predlog Zakona koji je crnogorska Vlada utvrdila sredinom maja propisuje da će svi verski objekti koji su podignuti do 1918. godine, a koji nisu prešli u svojinu neke verske zajednice biti registrovani kao državna imovina.

Mitropolija crnogorsko-primorska zatražila je povlačenje zakona, jer smatraju da je to otvoreni atak na imovinu SPC u Crnoj Gori i kao takav neće rešiti ovo pitanje. Pokrenuta je peticija koju je za kratko vreme potpisalo oko 100.000 građana.

- Mitropolija crnogorsko-primorska je jedina institucija u Crnoj Gori koja nije pod kontrolom režima, i koja nije u službi crnogorskog ideološkog projekta. Zato taj režim vrši pritisak na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kako bi došlo do promene njenog kanonsko-pravnog statusa, odnosno do stvaranja nekakve "autokefalne crnogorske crkve" - kaže, za "Novosti", dr Budimir Aleksić, profesor Bogoslovije na Cetinju.

Budimir Aleksić

- To bi, međutim, bio samo početak režimskog projekta instrumentalizovanja Crkve u ideološke svrhe. Jer, ovdašnjoj vlasti nije dovoljno da Crkva više ne bude srpska. Vlast želi da Crkva bude antisrpska. Milo Đukanović je tu nameru jasno saopštio: treba mu Crkva koja će biti "u saglasju sa državnim interesima Crne Gore".


NISU POTPISALI ZBOG STRAHA

POTPISA na peticiju bilo bi i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar deset ljudi zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz, ako bi se potpisali protiv tog zakona - saopštio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.