Mojdežu opet preti klizište?!

V. VUJNOVIĆ

09. 09. 2019. u 07:56

Мојдежу опет прети клизиште?!

Radovi u Potkopu

Tlo u zaleđu Herceg Novog ne miruje, a pomeranje zemlje nije sprečeno već 15 godina. Nakon što je 2018. godine došlo do velikih padavina i urušavanja 90 odsto novoprokopanog tunela, radnici su napustili gradilište

KLIZIŠTE koje se u Mojdežu nadomak Herceg Novog pokrenulo pre petnaest godina još nije sanirano. Podgorička firma "Bi kod" napustila je nedavno radove u hidrotehničkom tunelu "Potkop" pa je, bez rezultata, okončan četvrti pokušaj da se obavi spajanje novog sa starim tunelom čime bi mesto bilo sačuvano od novih problema, koji su s prvim jačim kišama gotovo izvesni.

Mojdežanin Milorad Velaš izuzetno dobar poznavalac prilika i saradnik na projektu prokopavanja tunela Potkop, kaže da su radnici gradilište napustili zbog novog obrušavanja u tunelu što je ugrožavalo njihovu bezbednost.

Podseća da su vode kroz kontaktnu zonu izbile 28. februara 2004. godine kada je nastalo i klizište, na površini od 12 hektara.


PROČITAJTE JOŠ:
Pronađeno telo nestale devojke kod jezera Krupac

- Uništeno je naše vekovno izvorište Lovac, u zoni Potkopa stvoreno je klizište, uništena su imanja, kuće, mostovi, sve je uništeno na 12 hektara. Ostavljeno je takvo stanje da prilikom velikih vodostaja dolazi do podizanja Potkopa i prelivanja voda u izvorište Lovac. U tom uglu nalazi se desetak kuća Unkovića, Velaša, Milatovića, Režića, Vujovića, Milatovića, Radulovića i sve su te kuće u opasnosti - ocenio je Velaš.

On podseća da je početkom 2014. godine Skupština Crne Gore donela odluku o nastavku radova na sanaciji Potkopa u vrednosti 1,6 miliona evra. Radovi su počeli u avgustu te godine.

- Nakon što je 2018. godine došlo do velikih padavina i urušavanja 90 odsto novoprokopanog tunela, radnici su napustili gradilište - priča Velaš. - Posao je nastavljen u julu ove godine, ali je ponovo došlo do obrušavanja zemljišta u tunelu, koja su se potom ponovila još nekoliko puta. S obzirom na učestala obrušavanja, što je ugrožavalo bezbednost radnika, stopirani su radovi - kazao nam je Velaš.


NOVI PROBLEMI

PRILIKOM poslednjeg obrušavanja, u materijalu je bilo korenja drveća, a u tunelu su osetili ventilaciju. To prema Velaševom objašnjenju znači da je obrušavanje nastalo ispod Porobića mosta, u vodotoku izvorišta Presjeke, što upozorava na moguće nove probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije