PRVI "Festival grožđa" u Virpazaru ozvaničio je početak berbe grožđa u bogatoj poljoprivredno-turističkoj regiji Crmnice. Festival je spojio simboliku, tradiciju, a i atrakciju gaženja grožđa u buradima uz zabavni program, i degustaciju proizvoda najvećeg ruralnog područja Bara.

Procenjuje se da u Crmnici ima više od 200.000 čokota vinove loze. Vinarima je berba grožđa jedan od važnijih događaja u godini, i ističu da treba znati kada se grožđe bere. Simbolični početak berbe grožđa obeležen je u selu Limnjani, u vinogradima Ilije Klisića, što je bila uvertira u prvi "Festival grožđa".


PROČITAJTE JOŠ:
NATO VOJNI OBJEKAT NA SINjAJEVINI: Poligon ipak na planini

- Ovakva manifestacija je falila ovom regionu. Imamo brend, proizvod "vranca" koji je uvek u vrhu kvaliteta svih vina što se tiče crvenih vina. Nenapraviti i obeležiti početak berbe bila bi greška, ali zajedno sa Opštinom i Turističkom organizacijom Bara napravili smo prvu crmničku berbu - kazao je Klisić, ističući zadovoljstvo što je početak berbe obeležen u njegovim vinogradima, u blizini Crkve Svetog Tome.

Prema rečima Klisića, grožđe u crmničkim vinogradima trebalo bi biti obrano do kraja septembra ako dozvole meteorološki uslovi.


PROČITAJTE JOŠ: SEDMI "MONTENEGRO PRAJD": Parada na Malu Gospojinuc

- Moj predlog je da ukoliko bude sunca, ako vremenske prilike dozvole grožđe treba zadržati u vinogradu što duže. Mislim još nekih 15 dana. Svakako, berba je počela i vinari procenjuju kada će ubrati svoje grožđe - kaže Klisić koji ima 10.000 čokota vinove loze.


Gacanje grožđa

Turistička organizacija Bar "Festival grožđa" organizuje zajedno sa Opštinom Bar i Mesnom zajednicom Crmnica. Organizatori su pripremili posetiocima veliku količinu grožđa za besplatnu degustaciju.

- Festival grožđa se ove godine organizuje prvi put. Drago nam je što je bio veliki odziv, a među posetiocima je i mnogo turista. Festival koji se organizuje početkom septembra u slavu grožđa, vina, vinogradara, regiona Crmnice generalno može da utiče na povećanje turističkog prometa podsezone - kazao je direktor TO Bar Emil Kukalj.

Za prvi Festival grožđa pripremljen je kvalitetan kulturno-zabavni program u kome su učestvovali kamerni hor "Antivari Musica", etno-grupa "Zora", i pevač narodne muzike Marinko Rokvić.


Svoje umeće predstavile vredne Baranke
SPECIJALITETI OD GROŽĐA

NVU Žene Bara velikog srca su za posetioce Festivala pripremile specijalitete - slane i slatke od grožđa. Na dva štanda vredne žene Bara su pokazale po ko zna koji put umetnost pripreme gastronomskih specijaliteta, i po ukusu i po dekoraciji.

- Specijalitete smo spremale po receptima naših baka. Ponudili smo gostima Festivala japrake u listu loze, kuglice punjene krupnim zrnima grožđa u crnoj čokoladi, mafine sa suvim grožđem, pogaču... Sve smo spremile od srca - kazala je Aleksandra Kosović iz NVU.