IZRUČENjE ZBOG UBISTVA: Sašu Sinđelića mogu predati Hrvatskoj

S.Đ.

petak, 06. 09. 2019. u 21:49

ИЗРУЧЕЊЕ ЗБОГ УБИСТВА: Сашу Синђелића могу предати Хрватској

Saša Sinđelić

Sud je utvrdio da S. S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, kao i da ta dela nije izvršio na teritoriji Crne Gore

VANRASPRAVNO veće podgoričkog Višeg suda odlučilo je da su ispunjeni svi uslovi da Saša Sinđelić bude izručen Hrvatskoj koja ga potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine, koja mu je dosuđena zbog ubistva Mirka Fotesa i teške krađe. To je saopštila savetnica za odnose s javnošću ovog suda Aida Muzurović.

- Sud je utvrdio da S. S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, kao i da ta dela nije izvršio na teritoriji Crne Gore - rekla je Muzurovićeva.

Pročitajte još - SAŠA SINĐELIĆ PREBEGAO U CRNU GORU: Sinđa pobegao od pretnji iz Srbije?

- Takođe, ni protiv ove države ili njenog državljanina. I da su ova krivična dela, kako po važećem, u vreme izvršenja, tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična dela - teško ubistvo i teška krađa, a da za njih nije nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Takođe, sud je utvrdio da S. S. nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna dela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je delo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine.

Ovo ipak nije konačna odluka. Na nju Sinđelić ima prava žalbe Apelacionom sudu Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije