DEMOKRATSKI front poručio je da neće učestvovati u izbornim reformama ukoliko se promenom Ustava Crne Gore ne obezbedi ravnopravnost srpskog naroda. U ovom političkom savezu više puta su ukazivali na obespravljenost oko 30 odsto Srba koji su postali "građani drugog reda" i to u državi koju su njihovi preci s ponosom stvarali. Poručuju da će stati u odbranu svetinja Mitropolije crnogorsko-primorske i svog identiteta bez obzira na to ko bio na "suprotnoj strani".

Već na startu ova priča je neprihvatljiva za Socijaldemokratsku partiju socijalista i Građanski pokret URA, dok se iz vladajuće većine još nisu o tome izjasnili. Iz URE poručuju da u ovom trenutku ne treba bilo koju grupu stavljati ispred borbe za sve građane, dok u SDP ocenjuju da se identitetska pitanja u vremenu duboke institucionalne krize ne otvaraju da bi se rešavala već suprotno - da se ne bi rešavala ona pitanja koja se objektivno mogu rešiti.

Profesor dr Srđan Vukadinović, politički analitičar, ne misli tako.

- Zahtev DF je u potpunosti opravdan i smatram da je sada prilika da se u Ustav Crne Gore ugradi reprezentativnost srpskog naroda. Ako se to sada ne učini pitanje je kada će, jer je situacija veoma teška - kaže Vukadinović, za "Novosti".

Naš sagovornik smatra da je očekivana reakcija dela opozicije (SDP i URA).

- Mislim da ih neće podržati ni Demokratska Crna Gora, ali ne zbog toga što se oni ne smatraju reprezentima srpskog naroda nego zbog nepremostivih sukoba sa Demokratskim frontom. Tek kada bude siguran da ima dve trećine glasova u parlamentu DF može uslovljavati. Izmene ustava se ne mogu nametati - bilo da se radi o predstavniku međunarodne zajednice ili nekakvim vaninstitucionalnim načinima delovanja - naglašava Vukadinović.

PROČITAJTE JOŠ - Budući studenti medicine moraće da se izjasne da li će sa diplomom ostati u zemlji


Profesor podseća na izuzetno lošu poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

NEMA POSLA ZA SRBE PREDSTAVNIKA srpskog naroda u Crnoj Gori nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije. Ne postoji mogućnost da se u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi zaposli neko ko se nacionalno izjašnjava kao Srbin, zbog lako uočljive pristrasnosti i zloupotrebe Uprave za kadrove Crne Gore - ističe Vuksanović.

- Srbi su ovde ugroženi, a to se vidi i po njihovoj zastupljenosti u centrima moći - političkim, ekonomskim, obrazovnim, gde ih nema! Oni koji personifikuju srpski narod ili stranke koje nameravaju to da budu nemaju upliva u tim strukturama vlasti - dodaje Vukadinović. - Iako Srba ima oko 30 odsto mi danas imamo kontradiktornost, imamo smešnu situaciju da, recimo, Bošnjačka stranka, sa dva svoja poslanika, ima značajan broj reprezenata u ovim centrima moći koji znatno prevazilazi ne samo broj izbornog kapaciteta nego i brojnosti tog naroda u Crnoj Gori.

O nezavidnom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori upozorava dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta.

- U građanskoj Crnoj Gori srpski narod je tretiran kao manjinski, iako zvanični popis stanovništva pokazuje da u Crnoj Gori nema većinskog naroda. Drastičan slučaj diskriminacije i kršenja ravnopravnosti pokazuje činjenica na nacionalni savet srpskog naroda u Crnoj Gori, koji predstavlja skoro 30 odsto ukupnog stanovništva, za funkcionisanje i realizaciju projekata na zaštiti identiteta, dobija isto onoliko sredstava koliko i nacionalni savet sa jednim procentom stanovništva - navodi Vuksanović.