PLENKOVIĆEV SAVETNIK OTKRIO: Cilj hrvatske vlade je kupovina 12 borbenih aviona

Tanjug

ponedeljak, 02. 09. 2019. u 19:45

ПЛЕНКОВИЋЕВ САВЕТНИК ОТКРИО: Циљ хрватске владе је куповина 12 борбених авиона

Foto Tanjug/Ap

Glavni analitičar i posebni savetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine
Glavni analitičar i posebni savetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine, dodajući da u obzir dolaze i polovne letelice.


„Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima reč. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahteva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtevima Hrvatske“, rekao je Kopal.


On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.


Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: Hrvatska kupuje avione iz drugog pokušaja


„Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda“, zaključio je Kopal.


Početkom januara Izrael je obavesti Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.


Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ЂУРА ЂУРИЋ

03.09.2019. 13:33

@Mile - кикси ЈАВИ СЕ КАДА БУДЕШ ВАДИО КОЛА ИЗ МОРА.

BOGDAN.

03.09.2019. 07:12

SRPSKE RAKETE I ARTILERIJA IZ SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE ZA NEKOLIKO MINUTA MOZEMO DA UNISTIMO NJIHOVU MALU KROACIJU.UNISTIKEMO TO ZASTARELO GVOZDE NA PISTU DOK SE ONI SUNCAJU.

nadnacionalni ateista

03.09.2019. 11:18

Komšije Hrvati i komšije Srbi ! Molim vas počnite da se takmičite u izjavama koji će zračiti pozitivnom retorikom, počnite da se takmičite u izjavama ljubavi, mira i tolerancije, a ne da se javno hvalite nabavkama naoružanja za vaše vojske.