Prevencija u žiži predavanja 25 lekara

B. Dabić

ponedeljak, 02. 09. 2019. u 16:15

Превенција у жижи предавања 25 лекара

Informacije dobijene na radionicima važne za obolele / Foto B. Dabić

U Baru se održava tradicionalni Osmi edukativni kamp za osobe obolele od dijabetesa. Osim lekova bitan je higijensko-dijetetski režim

U BARU je u toku tradicionalni edukativni kamp za osobe sa dijabetesom koji ima regionalni karakter i okupio je oko 30 učesnika, uglavnom mladih sa dijabetesom tipa 1 sa kojima svakodnevno od 29. avgusta do 3. septembra na edukaciji radi 25 lekara. Kamp je riznica dobrih ideja koje su preko Nacionalne komisije za dijabetes realizovane od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

Osobama sa dijabetesom u Crnoj Gori dostupni su svi lekovi koji su u razvijenom svetu na "pozitivnoj listi". Na "pozitivnoj listi" su i najsavremeniji insulini. Za sve osobe koji imaju insulinsku terapiju obezbeđen je dovoljan broj trakica i glukometara. Novina od početka ove godine je što svi osiguranici, osobe sa dijabetesom bez obzira na starosnu granicu, imaju pravo na spoljnu portabilnu insulinsku pumpu. Podsetimo, osobe sa dijabetesom pre osam godina kupovali su trakice, lekove što je bilo veliko opterećenje za kućni budžet, a danas u Crnoj Gori lekovi, sredstva za merenje nivoa šećera u krvi, podižu se na recept.

Pročitajte još - Malina sprečava dijabetes

- To nije slučaj sa zemljama u okruženju. Velika je stvar koliko država ulaže. Da bi se državi isplatilo ulaganje u zdravlje građana, a nama kao lekarima omogućio lakši rad, pri čemu je moj stav da je "uvek bolje bodriti, nego tešiti", bitno je da osim uzimanja lekova pacijent sprovodi i higijensko-dijetetski režim ishrane - kaže dr Valentina Kalinić, internista-endokrinolog, osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti - Plavi krug Bar, koja je utemeljila Kamp. - Nova inicijativa NVO Plavi krug prema Fondu biće da pacijenti koji su na insulinskim pumpama za potrošni materijal ne odlaze u Podgoricu, već da ga, uz nadzor, podižu u mestu boravka.

EDUKACIJA JE VAŽNA

DIREKTOR Kliničkog centra Jevto Eraković već godinama kao predavač učestvuje na kampu u Baru.

- Ja sam neurolog, a neurološke komlikacije dijabetesa su slične drugim komplikacijama. Najvažnija je preventiva njihove pojave, pa je edukacija na ovom i sličnim kampovima, osnovni razlog zbog kojeg društvo treba da ih podržava - istakao je dr Eraković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije