VELIKI broj građana, uglavnom zbog malih ili neredovnih primanja, često nije u mogućnosti da sve mesečne račune izmiruje na vreme. O tome svedoče i podaci državnih kompanija, prema kojima nagomilana dugovanja, samo za struju, vodu i komunalne usluge, iznose više od 125 miliona evra. Najveći iznos se duguje Elektroprivredi Crne Gore, čija ukupna potraživanja iznose 170,21 milion evra, a od čega se na stanovništvo odnosi čak 118,85 miliona.

Nakon duga za struju, najveći iznos neplaćenih računa glasi na "Vodovod". I tu su najveći dužnici građani čiji dug iznosi skoro šest miliona evra. Dok prema podacima "Čistoće", za usluge odvoza komunalnog otpada stanovništvo duguje 2,16 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: Andrija Mandić: Crni dvoglavi orao "premeđio" Crnu Goru

Penzionerka Marta J. iz Podgorice živi sama i kako kaže, penzija joj često nije dovoljna za hranu, lekove i račune, te nije u mogućnosti da redovno plaća sve režije.

- Nema te matematike kojom je moguće u 200 evra penzije smestiti sve račune i osnovne životne potrebe, a na to još imam i troškove za lekove koje ne mogu da uzmem na recept. Pored sve dobre volje da redovno izmirujem svoje obaveze, nisam u mogućnosti da to postignem bez pomoći dece. A nije ni njima lako, imaju porodice, svoje obaveze i troškove. Žalosno je da posle punog radnog veka doživim da ni osnovno ne mogu da platim i još budem na teret deci - priča baka Marta.

Kako je kazala, mesečni račun za struju joj uglavnom bude oko 40 evra, za vodu i komunalne usluge plaća još oko 15, a poslednje tri godine u obavezi je da agenciji koja održava ulaz zgrade u kojoj stanuje plaća gotovo 10 evra.

Zgrada Elektroprivrede / Foto EPCG


- Tako mi ode skoro pola penzije, ostatak meseca moram da preživim sa mizerijom koja ostane. Niko ne pita imam li i kako ću, svi oni traže svoje, ako ne platiš ugase ti struju ili prete tužbama. Nekoliko puta su me isključivali zbog duga, nisam plaćala nekoliko meseci, dug se nagomilao i sada moram tekući račun da platim na vreme, plus ratu za otplatu duga - žali se penzionerka.

Dodaje da na njeno ime pristižu računi za televiziju i telefon, ali da su na obezbeđenju "tog luksuza" insistirali njeni sin i ćerka, te da su preuzeli obavezu plaćanja na sebe.

Kada je reč o mogućnostima reprogramiranja duga i sprečavanje isključenja sa mreže ili utuženja, većina državnih preduzeća nudi sporazume za otplatu duga u mesečnim ratama uz uslov da se tekući računi izmiruju redovno.

- Kada iscrpimo sve mogućnosti pristupamo krajnjoj meri, odnosno prinuđeni smo da za neuredne platiše, u skladu sa Opštim uslovima za snabdevanje i internim procedurama, kreiramo naloge za isključenje i Predloge za izvršenje - kazali su iz EPCG.

Tu praksu imaju i u "Čistoći". Objašnjavaju da se dugovanja mogu izmiriti u periodu do dve godine, s tim da iznos mesečne rate bude najmanje 10 evra. Dužnike redovno upozoravaju na obavezu izmirenja duga, neposredno, prilikom uručivanja računa, dnevnih kontakata putem telefona, kao i uručivanjem opomena pred utuženje.


IZVRŠITELj

- KAKO bi naplatili potraživanja od korisnika koji ne izmiruju svoje obaveze po osnovu ispostavljenih mesečnih računa za uslugu odvoza i deponovanja komunalnog otpada, ovo društvo podnosi predloge za izvršenje javnom izvršitelju - kazali su iz JP "Čistoća".


PROČITAJTE JOŠ: U Tivat uplovila Onazisova jahta "Kristina O"

PRIVREDA DUGUJE OKO 55 MILIONA

KADA je reč o privredi, ukupna dugovanja za struju, vodu i komunalne usluge iznose oko 55 milona evra. I tu najveća potraživanja ima "Elektroprivreda" prema kojima dugovanja, iznose 51,36 miliona. Privredna društva za komunalne usluge duguju 1,49 miliona, dok nešto više od dva miliona od pravnih lica potražuje "Vodovod".