STANOVNICI najvećeg ruralnog područja u barskoj opštini, Crmnici, još nisu dobili besplatan prolazak kroz tunel Sozina iako im je to obećano pre 15 meseci iz vrha države, kao vid podsticaja poljoprivrede.

U maju prošle godine, obećano je da će dve stotine Crmničana imati besplatan prolazak kroz tunel Sozina, ali do danas to nije realizovano. Istina, kriterijumi za dodelu propusnica za besplatan prolazak kroz tunel Sozina trebalo je da se odrede u Mesnoj zajednici Crmnica. Crmničani se još nisu "složili" kome da dodele besplatan prolazak kroz tunel Sozinu.

Na području Crmnice i zaseoka živi oko 1.200 stanovnika, a povlastica za besplatan prolazak kroz tunel Sozina za domaćinstvo bi značila uštedu na mesečnom nivou oko 150 evra.

- Besplatan prolazak kroz tunel Sozina je jedan od podsticaja da ljudi ostaju u seoskim domaćinstvima - kazali su u MZ Crmnica.


PROČITAJTE JOŠ: Kneževiću gase televiziju?!

U Virpazaru ima 180 meštana koji rade u Baru, ali većina nema zemlju i ne bavi se poljoprivredom, nisu poljoprivredni proizvođači, a inicijativa za povlastice po pitanju putarine upravo je bila da je dobiju poljoprivrednici koji su registrovani za tu delatnost. Takvih nema puno, i od njih treba početi, tvrdili su pre 15 meseci u MZ Crmnica.

Za putnička vozila cena je od otvaranja tunela, 2006. godine, nepromenjena i iznosi dva i po evra za prolazak.


NIŽE CENE

TUNEL je usko grlo za razvoj sela i turizma na ovom području. Crmničani su u više navrata od otvaranja tunela Sozina tražili da im se omoguće niže cene za prolaz kroz tunel, kako bi i tako pospešili povratak na selo. Tim povodom su se obraćali i Ministarstvu saobraćaja, od koga, međutim, nisu dobili nijedan odgovor.