KROZ tunel Sozina od početka juna do 20. avgusta prošlo je gotovo milion vozila, ili četiri odsto više nego lane, pokazuje statistika preduzeća "Monteput". Svakodnevno kroz tunel u špicu turističke sezone prosečno prođe 15.000 vozila. Tako je, prema podacima "Monteputa", taj prosek u junu bio 9.800, u julu 13.000, a u prvih 20 dana avgusta 14.900 vozila. Ove godine postavljen je i novi rekord - samo u jednom danu prošlo je 17.838 vozila.

A rekordi se, svakako, odražavaju i na poslovne, odnosno finansijske rezultate preduzeća.

- U prvih pet meseci bio je manji intenzitet saobraćaja u odnosu na prošlu godinu. Ne mnogo, ali ipak smanjen za nekoliko procenata - naveo je Andrej Mihailović, direktor Sektora za upravljanje i održavanje tunela Sozina. - Tako da se nadamo da će ova turistička sezona "ispeglati" te brojke. U prvih sedam meseci od naplate putarine inkasirali smo oko šest miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: TURISTIČKA INSPEKCIJA: Zapečaćeno 20 ugostiteljskih objekata i 4 kupališta

Cene za prolaz kroz tunel su od jedan evro za dvotočkaše do 18 evra za kamione, autobuse i šlepere. I gotovo su iste od otvaranja tunela pre 14 godina.

- Promena je bilo samo u delu usklađivanja sa evropskom praksom, ali za putnička vozila cena je od početka nepromenjena-dva i po evra. Još niko ne razmišlja o promeni tih cena - konstatovao je Mihailović.

U "Monteputu" naglašavaju da se iz prihoda finansiraju održavanje i sanacija tunela. Godišnje ulaganje je oko milion evra.


DOBRA SARADNjA

U "MONTEPUTU" ističu da su tokom sezone imali dobru saradnju sa službenicima Uprave policije, koji su pomogli u regulisanju saobraćaja, naročito u danima kada je gužva na prilaznim saobraćjanicama tunelu bila velika. Takođe, ističu dobru saradnju, ali i komunikaciju, sa službama spasavanja i zaštite, koje su ove sezone brzom intervencijom sprečile veće posledice zbog požara, odnosno paljenja automobila. Takvih slučajeva u julu je bilo devet, a u avgustu pet.