Crnogorska ekonomija: Rast veći od tri odsto

B.RADOSAVOVIĆ

ponedeljak, 26. 08. 2019. u 07:45

Црногорска економија: Раст већи од три одсто

Ilustracija / Depositphotos

Ocena crnogorske ekonomije profesora Boža Mihajlovića

RAST ekonomije u 2019. biće 3,1 odsto, piše u smernicama ekonomske politike koju je utvrdila Vlada. To je rezultat rasta prihoda, investicija, domaće proizvodnje i izvoza. Božo Mihajlović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, očekuje i višu stopu rasta od one koje procenjuju domaće, ali i međunarodne institucije.

- Mislim da ćemo premašiti rast od tri odsto. Biće nešto niži u odnosu na prethodnu godinu, ali nadam se da će zahvaljujući rezultatima u turističkoj sezoni, kao i ostalim sektorima privrede, ostvariti veću stopu rasta od one koju prognoziraju renomirane međunarodne finansijske institucije - ocenio je Mihajlović.

U vladinom dokumentu se navodi da će od naredne do 2022. godine ekonomija rasti, prosečno tri procenta. Predviđeno je i smanjenje manjka u državnoj kasi, pa će deficit, navodi se, u ovoj godini biti ispod tri odsto, a od naredne do 2022. planirano je da centralni budžet bude u suficitu. Prognoziran je i pad javnog duga. Tako će, stoji u smernicama za ekonomsku politiku, dug činiti 67 odsto bruto-društvenog proizvoda u 2019, dok će se u naredne tri postepeno smanjivati i 2022. iznositi 57,6 odsto BDP-a.

Pročitajte još: Crna Gora privlači ulagače

- Pad javnog duga se mora zasnivati na privrednom rastu, na jačanju realnog sektora. To je jedini izvor za smanjenje javnog duga u budućnosti - kaže Mihajlović.

Božo Mihajlović

NIJE ZADUŽIVANjE VEĆ UŠTEDA


O NEDAVNOJ Odluci izvršne vlasti, o zaduživanju od pola milijarde evra, profesor kaže da je važno otkloniti sliku nametnutu u javnosti da je reč o zaduživanju, novcu koji ćemo potrošiti u tekućoj godini.

- To nije tačno. Radi se o 500 miliona evra koje je moguće obezbediti po povoljnijim uslovima u 2019. od onih koji će važiti sledeće godine - smatra Mihajlović.

Podsećamo, Vlada je projektovala da će zbog nižih kamata, uštedeti 12 miliona evra na godišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije