Preminuo akademik Vlado Strugar; Saučešće Vučića

M. S.

nedelja, 25. 08. 2019. u 12:56

Преминуо академик Владо Стругар; Саучешће Вучића

Redovni član Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU), Vlado Strugar

Redovni član Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU), Vlado Strugar preminuo je u subotu u Beogradu
Redovni član Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU), Vlado Strugar preminuo je u subotu u Beogradu. Datum sahrane i održavanja komemorativne sednice Akademije naknadno će biti objavljeni, saopšteno je iz Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU).

Strugar je rođen 28. decembra 1922. godine u selu Donji Ulići (predeo Ceklin) kod Cetinja. Osnovnu školu je pohađao u Gornjem Ceklinu. Na Cetinju je učio gimnaziju i položio veliku maturu (1941. godine).

U Beogradu je završio: Institut društvenih nauka (1953), Višu vojnu akademiju (1957), magistarske studije na Filozofskom fakultetu (1964). U Moskvi, u Akademiji nauka SSSR, u Institutu slavistike i balkanistike, odbranio je doktorsku disertaciju iz istorijskih nauka (1968. godine).

Pročitajte još: Umro pesnik Kosta Radović


Bio je učesnik rata za oslobođenje Jugoslavije od fašističkih osvajača (1941–1945). Od 1945. do 1970. godine je oficir u ustanovama vojske za nauku i prosvjetu, pretežno u Vojnoistorijskom institutu u Beogradu. Ima čin pukovnika. Više puta je odlikovan za ratne i mirnodopske zasluge. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine. Pisao je pripovetke.

Za redovnog člana Društva za nauku i umjetnost Crne Gore (kasnije Crnogorske akademije nauka i umetnosti) izabran je 6. marta 1973. godine.

SAUČEŠĆE VUČIĆA POVODOM SMRTI AKADEMIKA STRUGARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici preminulog akademika Vlada Strugara.

- Povodom smrti vašeg oca akademika Vlada Strugara, primite izraze mog iskrenog saučešća.

Odlaskom akademika Strugara srpska istoriografija je ostala bez jednog od najvećih istoričara druge polovine XX i prve polovine XXI veka.

Trenuci bola i tuge koji prate odlazak najmilijih su neizbežni ali delo koje je akademik Strugar ostavio za sobom učiniće da bol i tugu zameni ponos što ste rasli i živeli pored takve naučne veličine.

Klanjam se seni velikog srpskog naučnika.

Aleksandar Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)