Fešte produžavaju sezonu letovanja

S. Gregović

25. 08. 2019. u 12:38

Феште продужавају сезону летовања

40 godina zemljotresa - 1. mesto - Foto KC "Nikola Đurković"

"Petrovačka noć" i "Bokeljska noć" okupile hiljade gostiju. Vlado Georgiev "pozdravio" ministra kulture i tražio izvinjenje za napade

Vikend je protekao u znaku dve velike tradicionalne fešte na južnom Jadranu, uz hiljade turista koji se odmaraju duž obale, kao i meštane i goste iz unutrašnjosti. "Petrovačka noć", najveća pučka fešta ribe, muzike i vina na ovim prostorima, koja označava i kraj glavne turističke sezone, podsetila je još jednom da je Petrovac jedno od omiljenijih mesta turista s prostora bivše Jugoslavije. U raspevanoj atmosferi, domaćini su častili brojne goste sa 500 kilograma veoma kvalitetne ribe i po 800 litara vina i piva.

U feštu su posetioce uveli klapa "Harmonija" i Gradska muzika iz Budve, a potom je nastupila Milena Vučić. Zvezda večeri bio je Vlado Georgiev, čiji nastup je oduševio prisutne. Barba je pesmom "pozdravio" i ministra kulture Crne Gore Aleksandra Bogdanovića, koji je poznatom pevaču i drugim učesnicima nedavnog humanitarnog koncerta u Herceg Novom "Za naše Kosovo", zapretio krivičnim prijavama zbog navodne zloupotrebe kulturnih manifestacija u političke svrhe. Georgieva, koji je tražio izvinjenje od ministra, publika je pozdravila ovacijama.

Pročitajte još: "Veliki dok" odneo pobedu u Kotor

"Bokeljska noć" u Kotoru, kao i uvek, bila je događaj za pamćenje. Osvetljenim zalivom, koji je izgledao bajkovito, kretao se konvoj od 46 barki, specijalno ukrašenih za ovu priliku ispisanim vrcavim dosetkama, dok je s prepune rive odjekivala pesma, istoimenog naslova, Bokeljke Maje Perfiljeve, koja se nedavno preselila u večnost. Prvu nagradu u veoma jakoj konkurenciji i u iznosu od 2.000 evra osvojila je barka "Četrdeset godina zemljotresa".

- Iako i naša fešta označava kraj glavne sezone, ovoga puta je nešto drugačije. Sudeći po najavama, septembar će biti kao i avgust - sa mnoštvom kruzera i turista na njima, kao i hotelskih gostiju - kaže Ana Nives Radović, direktorka Turističke organizacije Kotora.

"Evropski šampion" 2. mesto


I u Petrovcu i u Kotoru turistički poslenici ističu da su njihove fešte dobro tempirane i da mnogo gostiju planira odmor baš u vreme velikih fešti u ovim mestima. Ovoga puta i vreme je izuzetno lepo pa su i gužve na jugu Jadrana i dalje velike.

"Špiljarska crkva" - 3. mesto


NAGRADE

STRUČNI žiri se odlučio da drugo mesto ravnopravno podele barke sa porukama: "Rušenje još traje" i "Evropski šampion bez bazena", čiji su autori Dragan Buzdovan i Zvjezdan Šantić. Njima je pripala nagrada od 1.500, evra, dok je treće mesto i nagrada od 1.000 evra pripala barkama "Divne plave moje vale" Marka Ševaljevića i "Špiljarska crkva" Boža Zornije. Organizator još jedne "Bokeške noći" bila je Javna ustanova Kulturni centar "Nikola Đurković" iz Kotora, suorganizator je lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.M. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije