U Beranama DPS častio sa 120 stanova

M. SEKULOVIĆ

subota, 24. 08. 2019. u 12:30

У Беранама ДПС частио са 120 станова
U Crnoj Gori nova afera oko dodele besplatnih i stanova pod "bratskim" uslovima. Opština četiri godine čeka odgovor za nezakonito podeljenu imovinu

AFERA poklanjanja stanova u režiji crnogorskog režima, polako hvata zalet. Međutim, u Beranama borba sa nezakonitom raspodelom kvadrata nije novost i traje već četiri godine. Toliko dugo lokalna uprava u ovom gradu čeka odgovor nadležnih po krivičnoj prijavi za "poklanjanje" opštinske imovine.

PROČITAJTE JOŠ - Crnoj Gori od turizma ove godine 1,1 milijarda evra

Do sada su na videlo dana izbili vlasnici poklonjenih ili stanova datih u otkup po bratskim uslovima od Mila Đukanovića i Duška Markovića tužiocima, sudijama, ministrima, poslanicima DPS, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata, odnosno "prvoborcima" vladajuće vrhuške. Dok se čeka reakcija specijalnog tužioca, koji bi trebalo da ispita i "deobu" stanova u vreme upravljanja Podgoricom od Miomira Mugoše (DPS), koji je stan pod povlašćenim uslovima dao i reisu Islamske zajednice u Podgorici Rifatu Fejziću, iz Berana su još jednom zatražili intervenciju Specijalnog državnog tužilaštva.

- Već duže od četiri godine kako čekamo odgovor po našoj krivičnoj prijavi za nezakonitu deobu 120 opštinskih stanova - kažu iz Opštine Berane i napominju da je deset, od ukupno 50 "kadrovskih stanova", lično podelio tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Slavoljub Migo Stijepović, glavni "junak" afere "Koverat".

- Kako smo došli do dokumentacije o dodeli stanova, duga je priča, jer je nije bilo u opštinskoj arhivi. SDT je pre dve godine tražilo da overimo te "papire", što smo i uradili, ali, odgovora nema - kaže Vida Ivanović, predsednica mešovite komisije koju je posle osvajanja vlasti u Beranama formirala koalicija "Zdravo Berane - SNP - DF - Slobodni građani Berana". - Opština Berane je u ovaj projekat uložila oko milion i po evra, a na to treba dodati sudske troškove u postupcima koje četiri radnika vode protiv lokalne uprave zbog nezakonite raspodele. Fond za solidarnu stambenu izgradnju je zaradio skoro dva miliona evra u celom poslu.

Ivanovićeva napominje da je Opština obezbedila i zemljište za izgradnju tri zgrade sa 120 stanova, kao i komunalnu infrastrukturu. Uz to se radi subvencionisanja cene kadrovskih stanova kreditno zadužila u visini od preko pola miliona evra i to na period od deset godina, sa kamatnom stopom od osam odsto, što vraća nova vlast.

- Uskoro izlazimo u javnost sa spiskovima "uglednih Beranaca i kadrova", isključivo članova DPS. Biće tu dosta ljudi koji su dobili i preprodali stanove, onih koji nikada nisu živeli u Beranama, među kojima je dosta onih koji po ničemu dobrom nisu zadužili grad - kažu iz Opštine Berane.


DUPLI ARŠINI

ZA vreme nove opozicione vlasti u Beranama nije dodeljen nijedan kadrovski stan u ovoj opštini.

- Izgrađeno je 96 stanova i svi su podeljeni raseljenicima i socijalnim slučajevima. Za vreme DPS je napravljeno 120 i više stanova, i još se ne zna kome su sve dati, a kome preprodani - napisao je na svom fejsbuk-profilu Nebojša Babović, direktor "Biznis centra" u Beranama, upoređujući aršine sadašnje i bivše DPS vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije