CRNOGORSKI parlament raspravljao je juče o predlogu Administrativnog odbora, da se za članove Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva imenuju dva poslanika Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, što je opozicija ocenila kao nezakonito i Demokrate optužila za "prljavu saradnju sa vladajućom partijom".

PROČITAJTE JOŠ - SOKOVIĆA OTKUCAO SVEDOK? Amerikanci istražuju ulogu odbeglog Pljevljaka u švercu kokaina

Odluka da se Koprivica i Šaranović predlože za članove Odbora izazvala je burne reakcije kod opozicionih kolega još dan ranije, kada je Administrativni odbor odbio da razmatra da se jedno mesto ustupi nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću zbog, kako je obrazložio predsedavajući, neblagovremenog podnošenja predloga.

Predlog nije podržala opozicija, ali ni Socijaldemokrate iz vladajuće koalicije, koji su se složili da je mimo zakona da Demokratama pripadnu dva mesta u Odboru, dok je za vladajući DPS najvažnije, kako su istakli, da se krene sa izbornom reformom, prestane sa gubljenjem vremena i nastavi politički proces.

POZIV UJEDINjENE CRNE GORE UJEDINjENA Crna Gora pozvala je sve opozicione subjekte da napuste rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer je, kako su naveli, očigledno da je cela situacija oko Odbora smišljena da opoziciji nanese štetu. Kako su naveli predstavnici te partije, očekivali su ovakav ishod. Istakli su i da ostaju pri stavu da je jedini način da se opozicija izbori za fer predizborne uslove i izbore da napusti Odbor i da se formira prelazna vlada.

Damjanović je tokom sednice poručio da ne očekuje da se zbog njega promeni bilo koja odluka, pa ni "ova nezakonita", ali da ukoliko dva poslanika uđu u Odbor za izbornu reformu, neće biti dileme da je reč o "prljavoj računici" DPS i Demokrata da se obezbedi dovoljna većina, što će omogućiti da se naredni izbori proglase legitimnim.

Boris Mugoša, ispred SD, kazao je da odluka da i Koprivica i Šaranović uđu u Odbor nije u skladu sa zakonom i da svim opozicionim partijama pripada jedno mesto, te da zbog toga neće podržati predlog.

Demokrate, koje od početka saziva bojkotuju rad Skupštine, ni juče, iako se izjašnjavalo o njihovim poslanicima, nisu bili u sali. Oni su uoči sednice ispred zgrade parlamenta održali konferenciju na kojoj su poručili da će Crna Gora imati slobodne izbore, ili će ih bojkotovati.

Takođe, saopštili su da su podneli krivične prijave protiv poslanika DF zbog optužbi koje su izneli u Skupštini, ali i medija koje su ih preneli.

Odluka Administrativnog odbora, koji je usvojio predlog da se za članove Odbora za izbornu reformu imenuju Koprivica i Šaranović, a odbije razmatranje predloga da se jedno mestu ustupi Damjanoviću, dovela je do novog raskola u opoziciji. Naime, Demokratski front i Demokratska Crna Gora ponovo su se međusobno optuživali za saradnju sa vladajućom partijom.