Pljevlja: Reka Vezišnica ponovo zamućena

M.D.

23. 08. 2019. u 16:52

Пљевља: Река Везишница поново замућена

Foto SKP Lipljen

Nakon nedavnog ekološkog incidenta, pomora ribe u rekama Vezišnici i Ćehotini, desio se novi ekološki incident na reci Vezičnici
PLjEVLjA – Nakon nedavnog ekološkog incidenta, pomora ribe u rekama Vezišnici i Ćehotini, desio se novi ekološki incident na reci Vezičnici.

Usled vlaženja puta kuda prolaze kamioni Rudnika uglja, masa koja se spirala završila je u reci Vezišnici.


Ekološki inspektor sa sedištem u Mojkovcu po prijavi da se diže prašina sa puta koju koriste kamioni koji dovoze ugalj na drobilanu, naložio je Rudniku uglja da redovno vlaži put kuda se kreće rudarska mehanizacija.


Po sprovedenoj odluci vlaženja puta kuda prolaze kamioni Rudnika uglja, ugljena Predsednik SRK “Lipljen” Vaso Knežević smatra da je Rudnik uglja pre vlaženja puta cisternama, morao prvo rudarskom mašinom očistiti put od naslaga rudarske prašine.

-Kada je bio pomor ribe Vezišnica je bila bela. Sada je crna, samo što sada nema šta da pomori.Odmah smo kontaktirali predstavnike Rudnika uglja i oni su nam rekli da im je naloženo od strane ekološkog inspektora da vlaže put kuda prolaze rudnički kamioni da se ne bi dizala prašina. Međutim sva voda sa tog puta spira se u reku Vezišnicu.Svakako je trebalo, pre svega , ukloniti ugljenu prašinu sa tog puta sa građevinskom mašinom pa se onda vrši vlaženje transportnog puta da ne bi dolazilo do dizanja prašine-kazao je Knežević.


PROČITAJTE I: Crnoj Gori od turizma ove godine 1,1 milijarda evra


On je napomenuo i da je u ovom slučajui uzrok ljudski faktor.


-Od jeseni radićemo na revitalizaciji uništenog toka reka. Vršićemo poribljavanje i reke Vezišnice i reke Ćehotine kako bi pokušali da vratimo u neko prvobitno stanje, pre pomora ribe-kazao je Knežević napominjući da će to biti teško ako se ponovo dešavaju slične stvari.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije