Mladi Hrvati pesmom protiv zabrane ustaškog pokliča

Tanjug

petak, 23. 08. 2019. u 12:06

Млади Хрвати песмом против забране усташког поклича

Ilustracija / Print screen Youtube

Tompsonova pesma u originalnoj verziji počinje upravo sa tim ustaškim pokličem
Mladi Hrvati pesmom su usprotivili zabrani i kažnjavanju upotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i na taj način izrazili protest zbog nedavne odluke Visokog prekršajnog suda, koji je izrekao novčanu kaznu makarskom pevaču Mariu Rosi.


Rosi je, naime, još pre četiri godine na jednoj manifestaciji otpevao pesmu "Bojna Čavoglave", čiji je autor Marko Perković Tompson, pevač koji svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.


Tompsonova pesma u originalnoj verziji počinje upravo sa tim ustaškim pokličem.


Prema pisanju hrvatskog desničarskog portala Narod, mladi Hrvati su onima koji pokušavaju da zabrane pesmu “Bojna Čavoglave” uputili "muzički odgovor", pesmu koju je napisao Maks Križanić, a otpevala i odsvirala braća Kumerle.


I Križanićeva pesma poput Tompsonove počinje ustaškim pokličem, a dalje sledi da je "Bojna Čavoglave" spevana na "bojištu" u Zagori, na izvoru reke Čikole, gde su uz tu pesmu "hrabri ratnici branili domovinu, a i ginuli".


"Na frontu od Vukovara do Dubrovnika Slavna pesma ratnicima moral dizala… A danas nam oni žele zabraniti nju… Pesmu koja najavljuje našu pobjedu…", stihovi su koji slede.


PROČITAJTE I: INCIDENT U KNINU TOKOM UTAKMICE "CRVENE ZVEZDE": Napadači tukli goste kafića, vlasnik pogođen flašom u glavu, među povređenima i dete


U pesmi se zatim poručuje da sada "glavu dižu oni što su se tada skrivali", dok su, kako kažu "hrabri branitelji uz nju ginuli".


Poručuju takođe da niko neće uspeti da im zabrani da pevaju "Bojna Čavoglave", kojom je, kako kažu, njihova Hrvatska "odbranjena".


"I neka nas sve zatvore, al'' neće uspeti sa usana slavnu pesmu nikad skloniti…", stihovi su koji slede, uz zahvalnost autoru Tompsonu uz poruku da ga Hrvatska nikada neće zaboraviti.


Hrvatski mediji su ranije ovog meseca objavili informaciju da je Visoki prekršajni sud potvrdio novčanu kaznu makarskom pevaču Mariu Rosi, konstatujući da je "napokon donesena presuda koju bi trebalo da poštuju i drugi sudovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Crni Gruja

23.08.2019. 13:01

Pa to je O.K. Kad može hrvatska firma Cameo da nelegalno taksira po Beogradu što mladi Hrvati ne mogu raditi što im je volja u svojoj domovini.

Горан

23.08.2019. 13:49

Када буду добили оно што заслужују, неће им никада више пасти на памет да то раде

СЕРБ

23.08.2019. 21:56

Погледајте та лица и сјај у очима. То је конвертитски синдром двоструког идентитета - оног правог генетског - српског, и оног другог коме се тежи, који се у предшколским установама, школским програмима и непрестаним дејством "цркве у Хрвата", покушава силом усадити у затуцану свест, лишену слободе и знања о самом себи. Несрећници који безуспашно беже од свог правог ја, застрашени од могућности да сазнају истину о свом пореклу. Решење - интернационализација "хрватског питања" и протекторат УН.

Lola

23.08.2019. 22:47

Tamo se bune a ovde ćute sto neki hoće da zabrane zvezdu. I zabranice je jer se niko ne buni protiv zabrana i 'inicijativa'. Tako ce kao svi da se izmire pod jednim kišobranom i da odjasu u sumrak (bogova). Kraj.