Cena vode ista za građane i privredu?

I. D. S.

22. 08. 2019. u 08:17

Цена воде иста за грађане и привреду?

Izmena cenovnika za potrošače / Radovan Tošković Foto "Dan"

Mort predlaže postepeno poskupljenje komunalnih usluga u periodu od pet godina. Neće naglo da izjednače tarife, kako ne bi narušili standard

NOVE, uvećane cene vode, koje se najavljuju još od prošle godine, još nisu stupile na snagu jer se čekalo usvajanje regulative koja bi to omogućila. Međutim, Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremilo je izmene Zakona o komunalnim delatnostima kojim je predviđeno da se postepeno, u periodu od pet godina cene komunalnih usluga, koje uključuju vodu i smeće, za građane i privredu izjednače. Prema rečima predsednika podgoričkog Odbora Radničke partije, Radovana Toškovića, svako povećanje predstavlja novi udar na standard građana, a ista tarifa za privrednike i stanovništvo je neprihvatljiva.

Kako se navodi u obrazloženju izmena i dopuna zakona koja se nalaze u skupštinskoj proceduri, cene komunalija trebalo je da se izjednače krajem 2018. godine, ali od početka primene zakona, postojali su brojni problemi zbog kojih komunalna preduzeća nisu formirala isti cenovnik za pravna i fizička lica. Kao jedan od razloga navode to da građani ne bi mogli da izdrže nagli skok cene.

Pročitajte još - Crna Gora: Hrana sve skuplja, a zarade stoje u mestu

- Politika istih cena komunalnih usluga sada je teško izvodljiva. Velika je razlika u cenama za pravna lica i građane, pa bi u slučaju naglog izjednačavanja došlo do naglog skoka cena za građane. Time bi se narušio njihov standard i oni to ne bi mogli da izdrže, a pala bi i naplata - ocenili su u resoru Pavla Radulovića.

U obrazloženju izmena ističe se i da su komunalna preduzeća opterećena brojnim problemima - nedostatak investicija, zastarela komunalna infrastruktura, nizak stepen naplate, tehnički gubici u mreži, problem likvidnosti, ogromna potraživanja.

- To su sve problemi koji imaju uticaj na cene usluge, pa i nespremnost sektora za naglo uvećanje cena. Zato se predlaže put za izjednačavanje cena sa ciljem da se ispravi razlika u cenama za građane i pravna lica - kazali su iz u MORT-a.

Iako će se povećanje cene sprovoditi postepeno, Tošković tvrdi da će ono svakako uticati na standard građana, te da je neshvatljivo da se običan građanin izjednači sa privredom, posebno, kako kaže, u zemlji koja je bogata vodom.

- Važno je istaći da se vodovodna mreža i njeni kapaciteti nisu menjali više od 50 godina. Ne zna se precizno koliki je kapacitet crpne pumpe, ali ni koliki su gubici. Takođe, ovo podneblje je izuzetno bogato vodom i nisu potrebna prevelika ulaganja. Smatram i da je jedinstven slučaj u Evropi, a verovatno i šire, da se običan građanin, koji i ovako jedva sastavlja kraj sa krajem, izjednači sa privredom - kazao je Tošković za "Novosti".

Kako tvrdi, glavni problem su veliki gubici na mreži, a ne potrošnja građana.

Pročitajte još - Crna Gora: Spas je u kupovini na akciji

- U Crnoj Gori se, po pravilu, svi gubici, bilo da je reč o struji ili vodi, na kraju stave na teret građana. Sve stare zgrade u Podgorici imaju zajednički vodomer, a svi znamo da ima mnogo nelegalnih priključaka i potrošača. Umesto da se taj problem reguliše, državi je lakše da oporezuje građane i od njih naplati sve ono što potroše "divlji" potrošači - naveo je Tošković.

KUBIK VODE DO 2,44 EVRA

PREMA podacima Regulatorne agencije za energetiku, na nivou Crne Gore cena usluge javnog vodosnabdevanja za građane kreće se u rasponu od 0,12 do 1,03 evra po metru kubnom, dok je cena za pravna lica od 0,41 do 2,44 evra po kubiku. Prema tim podacima, razlika između cena usluga vodosnabdevanja za građane i pravna lica je značajna, jer je za pravna lica cena veća od 1,75 do 4,38 puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)