PLjEVLjA – Odbornik u Skupštini opštine Pljevlja, Milan Lekić, na prošloj sednici lokalnog parlameta, održanoj u prošli petak, kazao je da je usled kvara na pumpi povratnog voda cevovoda kojim se transportuje pepeo i šljaka na deponiju Maljevac uslovio ispuštanje otpadnih voda u Vezišnicu i Ćehotinu što je izazvalo pomor ribe.


Pročitajte još: UŽASAN PRIZOR: Nove fotografije nakon pomora ribe u Ćehotini (FOTO)


Prema rečima Lekića pored pepela i šljake koji se meša sa vodom u cevovodu se nalazi hemikalija koja se koristi za lakši transport otpada i da se ne bi, kako kaže Lekić, morale propirati cevi.

On je objasnio da nakon sagorevanja u kotlu ostaju nus proizvodi pepeo i šljaka koje se, u bazenu, mešaju sa vodom a zatim hidraulično, pomoću pumpi i cevovoda dugog oko dva kilometra transpoortuju na deponiju Maljevac.


Pročitajte još: Zbog pomora ribe Elektroprivreda da plati 354.650 evra


- Tamo postoje tri cevovoda od kojih se dva koriste za transport na deponiju Maljevac a jedan je povratni, kojim se, kad se sve istaloži na deponiji, vraća, preko pumpi, otpadna voda u već pomenuti bazen gde se proces ponavlja. Šta se tu noć desilo? Ova pumpa koja je trebala da preuzme tu vodu sa Maljevca ona je bila u kvaru. Ventil, koga gospoda iz Elektroprivrede naziva drenažnim on nije tu slučajno, on je tu upravo postavljen da bi se ispuštala ta otpadna voda u reku Vezišnicu. Kada je bila u kvaru pumpna stanica koja je trebala da transportuje tu vodu sa Maljevca nazad u bazen rastao je nivo vode na Maljevcu. Rukovodstvo i menadžment je, da ne bi to preljevalo preko brane, odlučio ispuste voru u reku Vezišnicu - kazao je Milan Lekić dodajući da su prvo iz Termoelektane Pljevlja saopštili da oni nisu uzročnici pomora ribe u Ćehotini i njenoj pritoci Vezišnici.

- Zatim su kazali da je jedno ili više NN lica to odradilo. Zatim su krivicu svalili na radnika bager stanice i smenskog inžinjera - kazao je Lekić.

Predstavnik Eleketroprivrede na sednici lokalnog parlamenta nije demantovao

da je na pomenuti način došlo do ekološke katastrofe i pomora ribe u pljevaljskim rekama.

Predstavnik Elektroprivrede ipak je indirektno priznao da je Termoelektrana otpadne vode sa Maljevca ranije ispustala u reke dok se jedan od inžinjera nije dosetio da projektuje kružni cevovod kojim se otpadna voda vraćala u krug Termoelktrane i ponovo koristi za transport pepela i šljake na deponiju Maljevac.

Podsećanja radi policija je podnela krivične prijave protiv TE "Pljevlja" i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rekama Vezišnica i Ćehotina koji se desio početkom jula ove godine.Sa druge strane Komisija za procenu štete nastale ispuštanjem otpadnih voda procenila je da Elektroprivreda treba da plati oko 350 000 evra štete.

LEKIĆ SIMOVIĆU: MINISTRE, U PLjEVLjIMA STE „PERSONA NON GRATA“

PLjEVLjA – Umesto da ministar Milutin Simović reaguje povodom ekološkog incidenta, da svojim institucijama sistema štitite prirodna bogatstva koja se jemče Ustavom, mi odbornici opozicije Skupštine opštine Pljevlja, moramo da ga budimo iz sna, remetimo njegovu udobnost letovanja po evropskim destinacijama ne bi li se smilovao da reagujete jer se u Pljevljima desio ekocid, saopštio je Milan Lekić, predsednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije a nakon što niko od predstavnika Vlade nije prisustvovao sednici SO Pljevlja na kojoj se raspravljalo o ekološkom incidetu koji se desio početkom jula.

Lekić je optužio Simovića da je perjanica i promoter takve politike, koja od, kako kaže, Pljevljaka pravi zamorčiće sa krajnjim ciljem egzodusa stanovništva!

- Ignorisali ste, ministre Simoviću, 35 narodnih predstavnika. Iz Ministarstva se nije pojavio ama baš niko - prava slika odnosa Vaše montenegrinske vlasti prema građanima Pljevalja. Nama je jasno zašto se Vi nijeste pojavili, ali, ne zaboravite da time ne možete izbeći pitanja koja interesuju svakog našeg sugrađanina - kazao je Lekić.

On je upitao kolika je direktna a kolika indirektna šteta od zagađenja EPCG u zadnjih 30 godina, ne samo ona koja je nastala tog famoznog 05.07.2019?

- U šturom izveštaju navodite da je vršeno ispitivanje vode u reci Ćehotini do 11-og km nizvodno od Pljevalja. A šta je sa daljim analizama i ispitivanjem vode sve do ulivanja Ćehotine u Drinu? Dobro Vam je poznato, i ako to želite da sakrijete, da su relevantne institucije u BiH vršile analizu vode i da će tražiti odštetu od EPCG- kazao je Lekić i upitao kako će se zagađenje reke Ćehotine kaustičnim materijama odraziti na dalje zdravlje ljudi, životinja i biljaka u dolini reke Ćehotine?

-U izveštaju navodite da je pomor izazvan zbog nekrotičnih promena na digestivnom sistemu ribe. Da li je bilo ljudi, domaćih životinja koja su bila u kontaktu sa otrovnom vodom? Ko će poljoprivrednim proizvođačima iz sela u dolini Ćehotine nadoknaditi štetu zbog nemogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda? –upitao je Lekić dodajući da ministra Simovića Pljevlja jedino zanimaju pred izbore.
Lekić je kazao da od deset novoobolelih od malignih bolesti u Crnoj Gori iz Pljevalja je čak osam.

Lekić je naglasio da prema zvaničnim podacima 65 odsto dece ispod 15 god u Pljevljima boluje od akutnih respiratornih bolesti a da je zvaničan podatak da je uzrok zagađen vazduh.

- Ministre Simoviću, ne sumnjam da je Vaša jedina asocijacija na Pljevlja
100 000 000 evra profita godišnje. Ali, pokušajte da se zapitate, kada pored Vektre Jakić ulazite u ovaj grad koji ste krvnički opustošili, kakvo iskreno mišljenje o Vašoj politici ima bilo koji naš sugrađanin - saopštio je Lekić.