Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine gospodin Onufrije, predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve, izrazio je zabrinutost u vezi sa teškom situacijom u kojoj se Srpska Crkva trenutno nalazi u Crnoj Gori, prenosi se na zvaničnoj stranici Ukrajinske Pravoslavne Crkve.


Mitropolit Onufrije poslao je 20. avgusta, pismo Mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju povodom diskriminacije SPC u Crnoj Gori i izrazio svoju podrškunj Njegovom Visokopreosveštenstvu i vernom narodu Srpske Crkve, saopšteno je u utorak na zvaničnom portalu Mitropolije crnogorsko-primorske.

PROČITAJTE JOŠ: PODRŠKA VERNIKA SPC U CRNOJ GORI: I Prlainović za odbranu


-Mitropolit Onufrije u pismu žali što do njega dolaze vesti o pogoršanom stanju SPC u Crnoj Gori u kojima se govori da im “preti nasilno oduzimanje svetinja i uništenje pojedinih molitvenih mesta”. Takođe se pominje i projekat zakona crnogorskih vlasti “koji za cilj ima da diskriminiše crnogorsko-primorsku Mitropoliju SPC po pitanju crkvene imovine”. Sa žaljenjem, Njegovo Blaženstvo konstatuje da “se sve to dešava uz podršku političara i ostalih ljudi sa nacionalističkim interesima koji u Crnoj Gori žele da odvoje pravoslavlje od drevne tradicije srpskog naroda”. Uzimajući u obzir da i vernici Ukrajinske Pravoslavne Crkve u Ukrajini takođe doživljavaju represije od strane pojedinih predstavnika ukrajinskih vlasti, ističe se da događaji u Crnoj Gori naročito pogađaju ukrajinski verni narod, stoga mitropolit priziva ka uzajamnoj molitvi. Njegovo Blaženstvo navodi da utehu i radost treba da nađemo u rečima Svetog pisma da ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud slavi, s njim se raduju svi udovi. U daljem tekstu pisma navodi se da “u ime episkopa, klira i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve” predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve “izražava bratsku molitvenu podršku mitropolitu Amfiloju i njegovoj pastvi i želi neprestanu pomoć od Boga u tvrdom stajanju za veru Pravoslavnu i nepokolebljivost jedinstva Hristove i Božije Crkve, koja je stup i tvrđava istine, prenosi zvanična internet-stranica Ukrajinske Pravoslavne Crkve, a prenosi glasilo Mitropolije Crnogorsko-primorske.