Vremeplov od 365 biografija

V. VUJNOVIĆ

utorak, 20. 08. 2019. u 21:50

Времеплов од 365 биографија
U Gradskoj biblioteci u Herceg Novom, predstavljena jedinstvena publikacija iz oblasti ekonomske literature na našim prostorima

GRADSKA biblioteka u Herceg Novom je bila domaćin promocije dela prof. dr Milana R. Milanovića pod naslovom "Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih velikana".

Reč je o jedinstvenoj publikaciji iz oblasti ekonomske literature na našim prostorima, u kojoj je sakupljeno čak 365 biografija poznatih srpskih, jugoslovenskih i svetskih ekonomista i ekonomskih praktičara.

Pripremajući ovu, kao i sve ranije objavljene knjige, profesor Milanović čuva zavičajne staze i puteve, tradiciju i sadašnjost zavičajnih novskih, bokeljskih, hercegovačkih i crnogorskih, ali i jugoslovenskih, evropskih i svetskih prostora na kojima su njegovi junaci beležili značajne uspehe. Sve u skladu s mišlju - čuvajmo ono što nas je sačuvalo!


PROČITAJTE JOŠ - Vitezovi iz više od 20 država u Manasiji od 23. do 25. avgusta

Vremeplov, naglašava autor, obuhvata ukupan dosadašnji razvoj ekonomske misli, iz različitih epoha, a kao početni pristup i kriterijum izbora ističe princip da je obradio biografije samo onih ekonomista koji više nisu među živima - "samo onih koji su već otplovili na drugu obalu"!

A, među koricama su i biografije nekoliko značajnih ličnosti iz Herceg Novog, Boke i Crne Gore, dok vremeplov otvara "životopis" Žarka Bulajića, političkog radnika, ali i teoretičara ekonomije socijalizma, premijera i profesora univerziteta koji je živeo u Herceg Novom, iz kojeg su i osnivač "Jugooceanije" Savo Starović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Slavoljub

26.08.2019. 18:45

Zaista veliki poduhvat, velikog naučnika. Imao sam čast da Vremeplov čitam pre publikovanja.Autor analizom istorije ekonomske misli, sklanja od zaborava eminentne ekonomiste, ističući njihov doprinos ekonomskom a time i ukupnom društvenom razvoju, koji su nažalost preplivali na drugu obalu. Čitajući brojna njegova djela (ne samo naučna i iz oblasti ekonomije), već-proza, poetika i lirika, može se zaključiti da Milanović koristi svaku priliku da osvijetli zavičajne koridore i njegov HN.

ana

27.08.2019. 20:01

Bravo za Novosti sto prate ovako znacajna kulturna dogadjanja, Milanovicev knjzevni opus je zadivjujuci,