GRADSKA biblioteka u Herceg Novom je bila domaćin promocije dela prof. dr Milana R. Milanovića pod naslovom "Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih velikana".

Reč je o jedinstvenoj publikaciji iz oblasti ekonomske literature na našim prostorima, u kojoj je sakupljeno čak 365 biografija poznatih srpskih, jugoslovenskih i svetskih ekonomista i ekonomskih praktičara.

Pripremajući ovu, kao i sve ranije objavljene knjige, profesor Milanović čuva zavičajne staze i puteve, tradiciju i sadašnjost zavičajnih novskih, bokeljskih, hercegovačkih i crnogorskih, ali i jugoslovenskih, evropskih i svetskih prostora na kojima su njegovi junaci beležili značajne uspehe. Sve u skladu s mišlju - čuvajmo ono što nas je sačuvalo!


PROČITAJTE JOŠ - Vitezovi iz više od 20 država u Manasiji od 23. do 25. avgusta

Vremeplov, naglašava autor, obuhvata ukupan dosadašnji razvoj ekonomske misli, iz različitih epoha, a kao početni pristup i kriterijum izbora ističe princip da je obradio biografije samo onih ekonomista koji više nisu među živima - "samo onih koji su već otplovili na drugu obalu"!

A, među koricama su i biografije nekoliko značajnih ličnosti iz Herceg Novog, Boke i Crne Gore, dok vremeplov otvara "životopis" Žarka Bulajića, političkog radnika, ali i teoretičara ekonomije socijalizma, premijera i profesora univerziteta koji je živeo u Herceg Novom, iz kojeg su i osnivač "Jugooceanije" Savo Starović.