Kopali temelj za zgradu, naišli na arheološko nalazište iz rimskog doba

Tanjug

utorak, 20. 08. 2019. u 19:07

Копали темељ за зграду, наишли на археолошко налазиште из римског доба

Sisak / Depositphotos

Nalaz se nalazi na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti
U centru Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije.

Pronalazak nije neočekivan, s obzirom na to da je lokalitet u centru bivšeg sedišta antičke provincije Pannonia Savia, a granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju se upravo sa centrom današnjeg Siska.

Nalaz se nalazi na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ -Ženu ujeo poskok, pokušala da ga uhvati rukama

Kako kaže voditeljka istražnih radova, viša kustoskinja Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz istoriju u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te radove su korišćeni i drugi materijali, kao što je kamen, a pronađeni su delovi mozaika i gipsa.

Pronađene alatke govore o tome da se sa tog mesta kasnije, u srednjem veku, izvlačio građevinski materijal.

Na lokalitetu su pronađene i krhotine keramike, metalni predmeti, kovani novac...

O daljoj sudbini nalazišta odlučiće stručnjaci Ministarstva kulture Hrvatske, a dosadašnja praksa je bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti i da se izgradnja objekata nastavi, navodi Hina.

Agencija dodaje da su takva nalazišta, kao ovo u centru Siska, redovna pojava i obično "noćna mora" za investitore, jer, osim što im zbog obaveznih istražnih radova odlažu završetak projekta, već imaju obavezu i da ih finansiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije