POSLE decenija pauze od utorka opet, zahvaljujući kompaniji „Bela Boka" funkcioniše javni prevoz u Bokokotorskom zalivu. Između Herceg Novog, Tivta i Kotora saobraćaju hibridni brod „Graciana", kapaciteta do 60 i solarna barka „Eletra", kapaciteta do 30 putnika.

Pročitajte još: CG: Od tunela Sozine zarada šest miliona evra

„Grasiana" će od Tivta do Herceg Novog i obratno kretati pet puta dnevno. Prvi polazak iz Tivta, sa Pina, za Herceg Novi je svakog dana u osam sati i 30 minuta, a naredni termini su 12, 15i30, 19 i 22 sata i 30 minuta. Od Herceg Novog za Tivat početna stanica biće Gradska luka, a termini za polazak su 09 i 15, 12 i 45, 16i 15, 19i45 i 23 sata i 15 minuta. Cena karte je četiri evra u jednom pravcu-saopštili su iz kompanije Bela Boka.

Pročitajte još: Crna Gora u skijališta ulaže 100 miliona evra

Osim linije Tivat-Herceg Novi -Tivat, „Graciana" će prevoziti meštane i turiste od Tivta do Kotora preko Perasta.

Solarna barka „Eletra", sedam puta dnevno, saobraćaće na liniji Kotor - Prčanj – Donji Stoliv – Perast. Cena karte od Kotora do Perasta je tri i po evra, a na kraćim relacijama od evra do evra i po.

„Bela Boka" je kažu u kompaniji jedinstven projekat, ne samo u Crnoj Gori već i na Mediteranu. Prvu fazu rada nazivaju probnom, a veruju da će od narednog leta Bokom zaploviti još četiri ekološke barke. Osim što će time biti rasterećen zagušeni drumski saobraćaj i smanjena emisija štetnih gasova i zaliv će biti zaštićen.

Vlasnik kompanije „Bela Boka" Rikardo Boneti kaže da je planirano da Bokom krstari flota od devet brodova, ali je najleše obećanje da će usluge prevoza obavljati i zimi.

- To jeste cilj projekta jer je reč o javnom prevozu, a ne o prevozu turista. Hoćemo da pružimo dobru uslugu za stanovnike Boke Kotorske, i za turiste. Meštani će ovako moći da komfornim brodom za dvadesetak minuta stignu iz Tivta do Perasta, Kotora ili Herceg Novog, što je dobro i za roditelje i za učenike. Rute u Boki Kotorskoj su veoma kratke, ovo je fantastično mesto i smatram da je šteta da ljudi provedu dva sata u automobilima da bi išli od Kotora do Tivta, to ne može biti zadovoljstvo posebno u špicu turističke sezone, smatra Boneti.

Prema njegovim rečima moguće je, posebno tokom zime, da će brod ići i sa jednim ili dvoje putnika ali je i to predviđeno planom razvoja delatnosti „Bela Boke" prema kojem bi rezultati rada trebalo da budu vidljivi tek za godinu, dve.