Paljevine automobila i „prašina” oko azila usijali Berane

M. SEKULOVIĆ

utorak, 20. 08. 2019. u 07:45

Паљевине аутомобила и „прашина” око азила усијали Беране
Političke (ne)prilike na severu Crne Gore kao da se tek rasplamsavaju. Vlast tvrdi da opozicioni DPS vodi neprimerenu hajku

PALjENjE privatnih automobila načelnika Komunalne policije Ace Ojdanića i glavnog gradskog arhitekte Sonje Vuković "podiglo je temperaturu" u Beranama, tim pre što je u ovoj opštini na vlasti opozicija. Dodatno "zagrevanje" su izazvale tvrdnje jedne nevladine organizacije da je Azil za napuštene životinje u Beranama postao mučilište u kome se psi drže u nehumanim uslovima i nestaju po okolnim jamama.

Povodom paljenja automobila, predsednik Opštine Dragoslav Šćekić je održao sastanak sa čelnikom Centra bezbednosti Miodragom Božovićem i njegovim zamenikom Marjanom Račićem, a posle "filma o mučenju pasa" se oglasio u Beranama opozicioni DPS, koji od državnih organa zahteva da najhitnije reaguju.

PROČITAJTE JOŠ - Albanski funkcioneri složni: Stvorili smo nezavisnu Crnu Goru, sad ćemo isticati zastavu Albanaca!

- Snimci iz azila, koje su javno obelodanili aktivisti nevladinih organizacija, samo su potvrda katastrofalno lošeg funkcionisanja Komunalnog preduzeća koje gazduje tim objektom - saopštavaju iz DPS, uz podsećanje da su i tokom nedavne sednice Skupštine opštine izneli mnogobrojne primedbe na njihov rad.

Na sve to, odgovorio je direktor Komunalnog preduzeća u Beranama Savo Vučetić.

- Naš azil nije mučilište za životinje, kako se to želi predstaviti. Tretman napuštenih ljubimaca je potpuno usaglašen sa zakonom i svako ko to želi da proveri može da dođe, naravno, u skladu sa kućnim redom. Uostalom, mnogobrojne inspekcijske kontrole nisu pokazale bilo kakve nepravilnosti - naglašava Vučetić.

Kaže i da shvata želju nekih nevladinih organizicija da dođu do novca, ali ne i to da se bave podvalama i služe dnevnoj politici.

- Ovde vlada besprekoran red, a kakvo je stanje u jednom nelegalnom, privatnom azilu za pse u Donjim Lugama, čija vlasnica prednjači u ovoj hajci, trebalo bi da se zapitaju državni organi. Pritom, ti navodni NVO aktivisti su u nekoliko navrata pokušali da na silu uđu u azil, ali su se obrukali lošim namerama i neznanjem - tvrdi Vučetić.

Navodno, na plakatima koji su lepljeni po Beranama tokom kampanje protiv opštinskog azila su kao pseći ostaci prikazane butne kosti znatno većih životinja.

- Od marta 2015. do danas, kroz našu ustanovu je prošlo 708 pasa, udomljen je 441, eutanazirano ih je 227, a trenutno brinemo o 40 napuštenih ljubimaca. Sve životinje su pod veterinarskim nadzorom i, po potrebi, tretmanom. Štaviše, svake godine iznova raspisujemo tender za pružanje ovih usluga, što je svako dobronameran odavno mogao da primeti - zaključuje direktor Komunalnog preduzeća, i naglašava da su redovne i kontrole Ministarstva poljoprivrede, te predstavnika veterinarske struke.

Kako kaže, od početka ove svojevrsne afere, jedino su dobili sugestiju da oforme ambulantu i instaliraju takozvani mokri čvor, te da, ako postoje uslovi, prošire kapacitete.

Savo Vučetić

ZATAŠKAVANjE VEĆE AFERE?

KOMENTARIŠUĆI naprasnu brigu DPS-a za stanje u azilu, u lokalnoj samoupravi podsećaju da, dok su oni bili na vlasti, sugrađani ni strogim centrom Berana nisu smeli da prođu od pasa lutalica. Odštete koje su plaćane za ujede ničijih ljubimaca se mere desetinama hiljada evra, pa sada sumnjaju da je cilj hajke zapravo zataškavanje afere o dodeli besplatnih stanova "zaslužnim" pripadnicima režima.

- Otkako smo DPS poslali u političku i ružnu prošlost, Komunalno preduzeće radi ozbiljno i širi delatnost, uprkos ogromnim dugovima koje su nam ostavili. Prepoznajemo rukopis koji stoji iza lepljenja plakata sramote - kaže predsednik OO SNP Tihomir Bogavac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije