KADA je pre osam godina, posle "odsustva" od čak 120 godina, par belih roda sleteo u Berane, ornitolog iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Darko Saveljić je iz Podgorice naprosto doleteo da ih vidi.

- Nema sumnje, bele rode su se vratile u Crnu Goru. Beranci, čuvajte ih - poručio je oduševljeni Savečljić, i domaćinima podelio nekoliko saveta, među kojima i onaj da im ne ostavljaju hranu ispod bandere na kojoj su svile gnezdo, jer će se one same snaći na obalama Lima.

I, poslušali su ga, pa su se mnogi Beranci srodili sa gostima koje odlaze, ali se i redovno vraćaju u grad dobrih ljudi. Saveljić je, međutim, sada utučen zbog odstrela para roda - mužjaka i ženke, iza kojih su u gnezdu na teritoriji Podgorice ostala tri ptića. On je, inače, vlasnik farme i Muzeja magaraca u okolini Danilovgrada.

- Odmah po dojavi o odstrelu roda, pretražili smo naznačenu lokaciju i pronašli tri ptića u gnezdu, ali ne i roditelje. Dugo smo ih čekali i zaključili da neće ni doći, što nam pokazuje da je polovina gnezdeće populacije roda u Crnoj Gori ubijena iz hira - kaže Bojan Zeković iz CZIP.

Pročitajte još: Bele rode opet u Beranama

Objašnjavajući da se još ne zna da li će preostali mladunci uspeti da sakupe energiju za naporan put ka Africi, pomenuti stručnjak navodi i da su dva ptića odletela iz gnezda, a treći će, ako ne bude sposoban da sam pronađe hranu, biti osuđen na smrt.

- Poput hiljada stanovnika severa, drugi par roda je potražio sreću u Podgorici i, evo, likvidiran je posle samo nekoliko meseci - jetko kaže građanski aktivista iz Berana Nebojša Babović, i priseća se strepnje koja je 2016. vladala zbog sudbine pomenutih ptica.

Darko Saveljić - Foto Fejsbuk

Jer, krajem te godine, "otac dinastije" Perko Rodić - što je ime koje je dobio posle javnog konkursa - nije odleteo sa svojom Perkom prema toploj Africi, već je ostao da sa Berancima oseti polarne hladnoće. Nažalost, živa u termometru je neretko pokazivala i 26 stepeni ispod nule, i taman kada su se mnogi Beranci, koji su posredstvom društvenih mreža, pratili njegovo skakutanje pored korita Bistrice, ponadali da je Perko dočekao tople dane - pronašli su ga smrznutog na obali.

Dok je javnost spekulisala o tome da li su zauvek izgubili bele rode, za koje su radnici "Elektrodistribucije" napravili novo gnezdo u Polimskoj ulici, one su stigle. Najpre Perka, ili neko od njenih potomaka, svejedno, tek svi su odahnili, jer vlada verovanje da rode donose sreću žiteljima Berana.

ČAST

- POVRATAK roda u Berane je privilegija za grad, jer se i u Evropi tako posmatra svaki dolazak ove ptice u bilo koju sredinu. Za njenu zaštitu se izdvajaju milioni evra, u njenu čast se organizuju festivali... - tvrdi Saveljić.