Ucenjeni makedonski preduzetnik prodaje deo imperije

M. Stančić

petak, 16. 08. 2019. u 17:00

Уцењени македонски предузетник продаје део империје

Orka Holding

Jordan Kamčev se najpre povukao sa rukovodeće pozicije u njegovoj imperiji kompaniji „Orka Holding“ pa zatim napustio mesto izvršnog člana Odbora direktora
SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

JORDAN Orce Kamčev, jedan od najbogatijih Makedonaca, posle otkrivanja velike afere „Reket“, prijavom Tužilaštvu, ali i snimanjem isplate od miliona evra „u kešu“, ucenjivačima sada pritvorenim Bojanu Jovanovskom - Boki 13 i Zoranu Milevskom Kičevcu, zarad posredovanja kod šefice Specijalnog javnog tužilaštva (SJT) Katice Janeve, za spašavanje od robije u predmetu „Imperija“, počinje prodaju dela kompanija.

Pročitajte još: AFERA "REKET": Šefica Specijalnog tužilaštva Janeva pozvana u tužilaštvo

Kamčev se najpre povukao sa rukovodeće pozicije u njegovoj imperiji kompaniji „Orka Holding“, potvrđuju podaci iz Centralnog registra RSM. Napustio je i mesto izvršnog člana Odbora direktora. Ostao je jedino kao neizvršni član borda, zajedno sa svojom sestrom Kristinom Kamčev Stojčeskom.

Na njegovom mestu – direktora „Orka Holding“-a sada je Antonije Marinoski, iskusni bankarski bivši član Upravnog odbora Ohridske banknj AD Skopje. U vlasništvu ili pod kontrolom imperije Kamčeva - „Orka holding“ je dvadesetak kompanija kao što su „Bet Siti Internešnl“, „Mont“, klinička bolnica „Adžibadem Sistina“, „Orka sport“, „Sistina farmacija“, „Arhi“, „Delta 2015 konstrakšn“, „Mont“, „Zdravje Optima Rostov“, Fondacija Ilija Kamčev, OK Restorants i Bars“, „OK Hotel“, Transport, Travel, Bet Siti Internešnl, „Sistina Nefroplus Kavadarci“, „Adžibadem Sistina Medikal kompani“, „Sistina Farmacija“, OK Idea i Develop Grup.


Pročitajte još: "REKET" U SENCI "GEJ ODBRANE": Oglasio se Zaev povodom spekulacija o padu Vlade, a onda je uputio i izvinjenje


Krajem 2018. kako je objavljeno, ulaganja i udeli ove imperije vredeli su više od 23 miliona evra. „Orka Holding“ poseduje akcije i u četiri akcionarski društva: ZK „Pelagonija“, „Stopanska banka Bitola“, „Beton“ Štip (u stečaju) i vo FK „Pelister“ iz Bitolja.


Jordan Kamčev Foto: Twitter

Upravo je iz Poljoprivrednog kombinata „Pelagonija“, u vlasništvu Kamčeva, objavljena prodaja biogasne centrale u selu Logovardi kod Bitolja. Na njenom otvaranju pre tri godine, najavljena je kao „energetska oaza u srcu Pelagonije“, u koju je investirako 20 miliona evra. Na Makedonskoj berzi, potpuna, 100 postotna prodaja „Pelagonija Enerdži Dooel je objavljena „Pelagonija Enerdži Dooel“ po nominalnoj vrednosti od 413.913.100 denara (oko 6,7 milioni evra). Ta biogasna centrala je najveća u RSM sa instaliranim kapacitetom za proizvodlju električne energije od tri megavata na čas, sa licencom do 2030 godine...

U medijima se navodi da je neizvesno iz kojih se razloga kamčev povukao sa čelne pozicije u svojoj kompaniji. No, činjenica je da se sve to dešava posle rasplamsavanja istrage u aferi „Reket“, u kojoj se spasio krivičnog gonjenja za saučesništvo, prijavom ucene Državnom tužilaštvu. Ostaje kao svedok u tom slučaju.

REKET“ NE ODLAŽE „IMPERIJU“?

U predmetu SJT „Imperija“, Jordan Kamčev, zajedno sa još 12 lica, među kojima je i bivši šef tajne policije – Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu Saša Mijalkov, osumnjičen su za teško krivično delo zločinačkog udruživanja, oštećenja ili povlašćivanja poverilaca, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prevare i pranje para. U procesu SJT zatraženo je zamrzavanje dela imovine „Orka Holding“, a Kamčevu je zabranjeno raspolaganje ulogom u kompaniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

J*BOTE PA NJEMU PRIPADA CELA SEVERNA MAKEDONIJA

16.08.2019. 18:16

Nisam znao da se u bivsoj drzavi Jugoslaviji, narodilo toliko vrednih ljudi, sve biznismeni kojima ni Rotsild vise nije ravan, te neki Kamcevi, Todorici, Miskovici, Kostici, Djukanovici i ko zna koliko ih jos ima, kad ih Tito tolike popravi?