SPISAK privilegovanih funkcionera koji su zahvaljujući darežljivosti Vlade obezvedili povoljne stambene kredite, produžen je nakon što je NVO KOD objavila novu listu. Naime, ta organizacija je obelodanila spisak na kojem se, kako tvrde, nalaze službenici koji su povoljne kredite ili stanove dobili pre izbora 2016. godine, kada je na čelu Vlade bio sadašnji predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, a svi su, prema navodima te NVO dodeljeni u dva meseca. Na listi privilegovanih, između ostalih, nalaze se tužioci, sudije, ministri i poslanici, a iz KOD-a su najavili da će objavljivati i druge spiskove, sve dok „i poslednjem funkcioneru ne bude jasno da građani neće, pod plaštom rešavanja stambenih pitanja, plaćati njihovo službovanje, koje umesto da štiti zajednicu, urušava njen temelj".

Kako tvrde u toj NVO, u tom periodu, Vlada je „kao da je agencija za nekretnine“ svom predsedniku, sadašnjem ministru pravde, Zoranu Pažinu, obezbedila zamenu stana – manji za veći.

Pročitajte još: PREMIJER DA DA OSTAVKU!“ Crnogorska opozicija besna posle spiska o povoljnim kreditima


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, kako navodi KOD, od države je dobio kredit od 40.000 evra, dok je ministarka bez portfelja Marija Vučinović od države dobila stan od 59 kvadrata.Bivši poslanik DPS-a, od nedvno ambasador u Sarajevu, Obrad Mišo Stanišić dobio je kredit od 35.000 evra, Zorica Kovačević, koja je tada obavljala funkciju ministarske zdravlja 40.000, bivši poslanik SDP-a Rifat Rastoder 40.000 evra, a šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac stan od 75 kvadrata.

KOD navodi i daje sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović dobio je stan od 73 kvadrata, Budimir Šćepanović sudija Ustavnog suda stan od 90 kvadrata, ambasador Milan Begović stan od 75 kvadrata, a Suljo Mustafić tadašnji potpredsednik Skupštine, danas direktor Zavoda za zapošljavanje, stan od 128 kvadrata.

Pročitajte još: Crna Gora u kandžama korupcije?


Predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić dobila je stan od 75 kvadrata, funkcionerka Ministarstva prosvete Mubera Kurpejović stan od 79 kvadrata, a Gorana Kuševija funkcioner ministarstva rada i socijalnog staranja stan od 90 kvadrata.

Funkcioneru ministarstva vanjskih poslova Miloradu Šćepnoviću dodeljen je stan od 90 kvadrata, funkcionerki ministarstva finansija Ani Krsmanović stan od 75 kvadrata, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragani Đuranović stan od 74 kvadrata, funkcionerki ministarstva vanjskih poslova Ljiljani Tošković stan od 74 kvadrata, dok su funkcioneri ministarstva poljoprivrede Nemanja Katnić i Darko Konjević dobili po 40.000 evra.

Tu se spisak ne završava, na njemu se nalazi još 48 službenika koji su zavaljujući Vladi po povoljnim uslovima obezbedili stambeni prostor, a iz KOD-a su naveli da su toj organizaciji poznati podaci za iznos od 10.000 evra za lice koje je preminulo i stan od 64 kvadrata dodenjen samohranoj majci. Takođe, tvrde i da su im poznati podaci za stan od 93 kvadrata koji je dobijen radi potrebe rešavanja stambenih potreba službenika i nameštenika u državnom organu Predsednik Crne Gore, kao i da je poznata lokacija stana od 40 kvadrata koji se opredeljuje za rešavanje stambenog pitanja rukovodećeg lica.

NEGIRA DA JE DOBILA STAN

Sudija Vrhovnog suda Vesna Begović demantovala je navode NVO KOD da je od Vlade dobila stan od 75 kvadrata pod povoljnim uslovima.

Taj stan nsam nikada dobila, već sam 2017.godine dobila kredit za poboljšanje uslova stanovanja od 40.000 evra, koji je uredno prijavljen kod Agencije za sprečavanje korupcije. Inače, posedujem stan površine 52 metra kvadratna koji se nalazi u prizemlju stambene zgrade stare oko 50 godina. O dobijanju navedenog kredita javnost je već više puta obaveštena preko medija. Naime, taj stan od 75 kvadrata mi je ponuđen kao zamena za stan koji je u mom vlasništvu, uz doplatu razlike u kvadraturi. Međutim, kako je ponuđeni stan bio sa upisanom beleška spora, isti nisam prihvatila i naknadno sam dobila navedeni kredit – navela je Begovićeva.

Ilustracija – Milo Đukanović, foto: portal analitika