Visoke kazne gase cigarete

I. D. STOJADINOVIĆ

četvrtak, 15. 08. 2019. u 09:40

Високе казне гасе цигарете

Foto P. Milošević

Očekivanja u vezi sa primenom novog zakona o zabrani konzumiranja duvana u zatvorenom prostoru

ZAKON kojim se zabranjuje pušenje u zatvorenom prostoru stupio je na snagu, samim tim prestala je da važi odredba koja je omogućavala da se u pojedinim delovima objekata pušenje dozvoli ukoliko se za to plati određena taksa. Kazne za nepoštovanje zakona iznosiće i do 20.000 evra, ali i ugostitelji i javnost još su skeptični u vezi sa punom primenom zakona, pa tek ostaje da se vidi da li će prohibicija dati očekivane rezultate.

Do sada je postojala odredba kojom je pušenje u zatvorenom prostoru bilo moguće uz plaćanje takse. Novim zakonom, ta uredba se ukida, ali postoji mogućnost da vlasnik odredi prostor isključivo za tu namenu. Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili delu gde se konzumiraju hrana i piće, a izuzetak će biti kazina.

Za nepoštovanje zakona predviđene su novčane kazne i to za firme od 500 evra do 20.000 evra, za odgovorno lice od 50 evra do 2.000 evra, a za preduzetnika od 150 evra do 6.000 evra. Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 evra do 1.000 evra propisana je za građane koji puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druge duvanskom dimu.

PROČITAJTE I: U Crnoj Gori od srede zabrana pušenja u lokalima i restoranima

Vlasnik jednog od kafića u centru Podgorice povodom novog zakona kaže da nema ništa protiv novih mera.

- Crna Gora je poznata kao rekorder u broju pušača, pa je glavni problem u primeni prethodnog, ali i novog zakona navika da uz kafu i piće zapale i cigaretu. Nema dileme da će većina nas poštovati zakon, posebno ako se u obzir uzmu velike novčane kazne. A da li će zakon uticati na promet, tek ćemo da vidimo - kazao je podgorički ugostitelj.

Da će zakon biti samo mrtvo slovo na papiru, veruje Dragan R., koji već 15 godina radi kao konobar.

- I kada se prethodni zakon izglasao, očekivanja su bila velika. Takva pravila najviše smetaju gostima, nepušači su navikli na dim, ali pušači nisu navikli na zabrane. Oni će se najpre pobuniti, pa će vlasnici lokala imati problem, ali u strahu od smanjenja obima posla. Poznajući naš mentalitet, verujem da će se brzo naći neka rupa u zakonu, pa će pušenje biti dozvoljeno, a država ubirati nove takse - smatra Dragan R.


PROSTOR ZA PUŠAČE

PREMA odredbama Zakona, prostor mora biti izolovan na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali deo prostorije, a površina ne sme da bude manja od 10 metara kvadratnih i da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora, te ne sme da bude namenjena za prolaz u druge prostorije. Sprovođenje zakona nadziraće Ministarstvo zdravlja, a inspekcijski nadzor Uprava za inspekcijske poslove, preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije