SMETAJU IM SRPSKE ZASTAVE I PESME: Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo krivične prijave zbog Tamo daleko i naše trobojke!

E. V. N.

14. 08. 2019. u 14:17

СМЕТАЈУ ИМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ И ПЕСМЕ: Министарство културе Црне Горе најавило кривичне пријаве због Тамо далеко и наше тробојке!
Ministarstvo kulture u Podgorici najavilo sudske postupke zbog koncerta "Za naše Kosovo", koji je održan na Kanli kuli u Herceg Novom
KRIVIČNE prijave koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju" održanog u utorak u Herceg Novom novi je vid progona srpskog naroda u Crnoj Gori. Režim u Podgorici više ne prašta bilo kakvo javno ispoljavanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

To je i najveći greh gostiju i učesnika koncerta na poznatoj Kanli kuli, koji je održan u okviru tradicionalne manifestacije "Trg od ćirilice". Ministarstvo kulture, kako je juče saopšteno, njima na teret stavlja kršenje niza članova zakona - isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne, kao i isticanje političkih i nacionalističkih poruka.

Vlast u Podgorici pogodio je masovni odziv žitelja Herceg Novog i Boke kotorske skupu za pomoć KiM, kao i javno isticanje srpskih zastava i repertoar srpskih pesama. Na udaru vladajuće montenegrinske ideologije oličene u negiranju svega što ima veze sa srpskim narodom, posebno se našao pevač Vlado Georgiev, koji je svom rodnom gradu u jedan glas sa više hiljada posetilaca otpevao pesmu "Tamo daleko".

Repertoar koncerta je koncipiran prema povodu, pa su dominirale pesme posvećene Kosovu - Ivana Žigon i "Kosovski božuri" izveli su numeru "Vidovdan", Danica Crnogorčević pesmu "Sini jako sunce sa Kosova", a grupa "357" odu "Hriste Bože". Po volji vlasti nije bila ni velika srpska trobojka sa natpisom "Herceg Novi" koja je dominirala pozornicom, kao ni povod da novljanska parohija Mitropolije crnogorsko-primorske (inače tvorac manifestacije "Trg od ćirilice") i humanitarna organizacija "Delije" organizuju koncert - 800 godina samostalnosti Srpske crkve i 640 godina od Kosovske bitke.

Sve to nije po volji režimu, koji preko Ministarstva kulture najavljuje još veću represiju prema svima koji slave vrednosti koje se ne uklapaju u duh antisrpske Crne Gore.

"Država na programe nalik preksinoćnjem više neće ćutati. Naprotiv", saopštilo je danas Ministarstvo kulture uz pretnju da će odgovarati svako kome "koncept manifestacija kulture bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona".

"Smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet", navedeno je u skandaloznom saopštenju crnogorskog Ministarstva kulture.

Još je skandaloznije jučerašnje saopštenje hercegnovskog odbora Demokratske partije socijalista, koje je izazvalo niz reagovanja opozicionih stranaka.

"Organizatorima je Crna Gora dobra samo kada se iz nje sakupljaju prilozi i šalju van zemlje, kada se ne plaća porez na takozvane humanitarne koncerte i kada oni služe kao paravan za političke svrhe", naveo je lokalni DPS uz opasku da je Vlado Georgiev "dežurni mrzitelj Crne Gore".


"Logično bi bilo da se saopštenjem oglasio bilo ko iz Srbije, makar i Bećković Matija da viteški odbrani zemlju iz koje potiče. Zato ćemo u njegovom odsustvu, da se ne bi ćerali, a ćerat ćemo se ako bude trebalo, reći da tzv. humanitarnim koncertom Srbija nije više 'tamo daleko' nego 'sve dalje i dalje'", navedeno je u saopštenju DPS.

Protojerej-stavrofor Radomir Nikčević iz Herceg Novog, glavni organizator manifestacije "Trg od ćirilice", kaže da je na krivičnu prijavu koja će protiv njega biti podneta - ponosan.

- Mi smo na ovom događaju izrazili svoju ljubav prema Kosovu - u želji da pomognemo - objašnjava prota Nikčević. - Odmazda režima me ne čudi, ali me i ne plaši. Zbog Kosova sam spreman na najveći napor i stradanje.

Nikčević negira da je koncert na bilo koji način bio uvreda za Crnu Goru i njene simbole.

- Ne daj Bože da smo uvredili Crnu Goru. Štaviše, mi smo afirmisali njene istinske i izvorne vrednosti. Da li smo time možda uvredili vlast, o tome nismo mislili - kaže Nikčević i režimu poručuje da obrati pažnju na druge narode u Crnoj Gori i isticanje njihovih državnih simbola, koji nikada nisu pripadali tradiciji Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ: SRBI U HERCEG NOVOM PEVALI SA VLADOM GEORGIJEVIM: Uz "Tamo daleko" poručili da nema podele, ceo Kosmet deo Srbije! (FOTO+VIDEO)


Lider Prave Crne Gore Marko Milačić, povodom šovinističkog ispada DPS, njenog vođu Mila Đukanovića javno pita - od koga i čega navodno štiti Crnu Goru. Domaćinima koncerta, Gradu Herceg Novom poručuje da ne strahuju zbog pretnje "ćeranjem".

- Nisu oni kadri nikoga da ćeraju, osim lokalnih funkcionera, ćerajući neku svoju jadnu viziju uspeha i partijskog uspona. Biće još prilika da se okupimo i da im svojim primerom pokažemo kako Srbi iz Crne Gore vole, brinu o časti i ljudskom dostojanstvu - ističe Milačić.


NE RAZUMEJU PESME

- NADAM se da za taj skandal neće čuti Haradinaj, koji Srbima ne brani da ističu svoju zastavu i pevaju svoje pesme - kaže akademik Matija Bećković. - Uostalom, on mi nije zabranio da uđem na Kosovo, a nadam se, ako mi Crnogorci ne daju da odem u Velje Duboko, da će me Haradinaj pustiti u Plav ili Gusinje. Šta ih briga šta Srbi pevaju, kad taj jezik ne razumeju, sem ako nije istina ono što se priča da su oni svi Srbi, a "piše se" samo trideset posto.


PORAZ DUKLjANSKIH FANATIKA

POLITIKA DPS poistovetila se sa ideologijom Sekule Drljevića i ustaša - poručuje narodni poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović. Povodom reakcija iz DPS on ističe da je "bedno, šovinističko saopštenje rezultat besa i nemoći, zbog poraza DPS u borbi da slomi tradicionalnu Crnu Goru i Boku".

- Građani, i pored najvećih pritisaka, ucena i istorijskih falsifikata koje plasiraju dukljanski fanatici znaju koje vrednosti treba čuvati kako bi se oduprli izdajničkoj, marionetskoj politici Đukanovićeve političko-kriminalne organizacije - naglašava Vučurović i podseća da režimu posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM, jer je DPS jedna od poluga velikoalbanske politike.


ŽIGONOVA: ŠTA BI REKAO NjEGOŠ?

- NE dozvoljavam nijednom oficijelnom licu u Crnoj Gori da na nju ima više prava no ja. Ponosim se što su me baka Vjera i majka Jelena vaspitale uzvišenim predanjima Crne Gore - kaže Ivana Žigon za "Novosti". - Preporučila bih dotičnom ministru da se zapita šta bi Njegoš mislio o zabrani pevanja najlepših pesama Crne Gore i Srbije, šta bi mislio o zabrani pesnika i poezije, a evo i sad - zabrani zadužbinarstva i solidarnosti. Poručujem uzdignute glave u ime "Božura" i u ime crnogorske Metohije - volimo te naša večna Crna Goro!


HRVATSKE ZASTAVE IM NE SMETAJU

PISATI i najavljivati krivične prijave organizatorima humanitarnog događaja zbog srpskih zastava je poruka da Srbi nisu dobrodošli - kaže muzičar Vlado Georgiev. - Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikada nije zasmetalo.

Ko god je "Tamo daleko" povezao sa mržnjom, treba prvo da propadne u zemlju od stida, a odmah zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi.

Gospodo, sem da nešto radite za šta vas narod plaća, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Cedatnik

14.08.2019. 14:51

Ore oar dana vesti o albanskoj svadbi u Plavu sa sve njihovim zastavama i nikom nista, da li su protiv mladenaca podignute prijave zbog isticanja simbola druge drzave ili se ministarstvu ucinilo da su iste zastave u pitanju jer bas bas lice... I zastave i ljudi....

Бојан

14.08.2019. 14:52

Ми у Новоме и Боки оћемо да промовишемо Боку а не Црну Гору,

Србин Геџа

14.08.2019. 15:32

Певајте са Шиптарима и маште њиховим заставама,они су вам сада браћа ал водите и ове ваше из Београда милогорце.

LJUBICA

14.08.2019. 15:47

A ne smeta cg vlasti sto im Albanci masu albanskim zastavama u sred Tuzi. Ne smeta im sto se mis Albanije birala u sred Ulcinja prije par godina. Dakle sto se Srba tice zakon postoji a za sve drugo ne...Dupli arsini, sta li...???

Ivan

14.08.2019. 16:33

Neka prvo napisu krivicne prijave vlasniku svake kuce koji je u Tuzima istakao samo albansku zastavu.

Marija

14.08.2019. 17:08

Ne smeta im trbusni ples devojcica u osnovnoj skoli "Oktoih"!!! I zamislite sa sve turskim zastavama slavio se turski drzavni praznik! A najpre,krivicna odgovornost za zlostavljanje dece i skrnavljenje imena prosvetne ustanove.O tome cute i vlast i mediji.

Cetinjanin

14.08.2019. 17:15

Još dve godine i Milo bježi van a đe ćete vi jade bježat kad vas narod poćera? Ničija nije gorijela do zore pa neće ni vaša lažna svijeća u nezavisnoj srpsko-crnogorskoj pravoslavnoj Crnoj Gori! Pojedine familije su se zanavijek obrukale zbog šake dolara, vrijeme je da narod oćera ovu pogan koja se pod plaštom lažnog patriotizma debelo obogatila.

Драган КНН

14.08.2019. 17:56

Министарству не-културе ЦГ посебно је засметала "националистичка" "Тамо далеко" у извођењу Владе Георгијева !

OBECAJTE SEBI NIKADA VISE CRNA GORA

14.08.2019. 18:13

Zemlja koja se raduje genocidu nad Srbima, zemlja koja slavi etnicko ciscenje, zemlja koja podrzava sve to ne zasluzuje da i jedan Srbin kroci tamo kao turista. Ako imate imalo dostojanstva nikada necete krociti tamo.Poslali su njihovog pretstavnika da slavi etnicko ciscenje Srba u Hrvatskoj.Svakog dana maltretiraju, tuku i ponizavaju Srbe.Svaki zlocin ucinjen Srbima ne procesuiraju.A vi im jos dajete pare i punite im budzet kako bi se kupali u fekalijama?Imajte bar malo dostojanstva prema sebi

Nikola

14.08.2019. 21:52

Ma ako bre, tako i treba, a oni neka pune naše studentske domove, a naši ljudi neka plaćaju stanove. Kako su uopšte na budžetu? Neću ni da pominjem radna mesta i njihove veze.

rajko

15.08.2019. 10:45

pozitivan primer za organizovanje humanitarnih akcija je u sustini svih nvo i nevladinih organizacija. nekima su zastave sarene ,nekima ukradene svako je ispod one koju zasluzuje. Bravo narode Srpski u Crnoj Gori. Bolje ti je da se na vreme saberes ,jer avet vatikana i dzihada (to je sve iz jedne kuhinje ) je vec po komunistima strusio crkvu NJegosevu a hoce i tebe. Da ne postojis. A onda ce da objasni ,ovako onako ,gledamo svi vec vise godina.

nadnacionalni ateista

15.08.2019. 16:36

U Beogradu ima mnogo Crnogoraca, ali nikome od njih ni na kraj pameti nije da na Kalemegdanskoj tvrđavi organizuju neki koncert na kojem bi kroz pjesmu demonstrirali nacionalizam. Jesam teritorijalni Crnogorac, ali bih prvi tako nešto osudio kao što iz petnih žila osuđujem ovaj koncert u Herceg Novom.

Bedno

15.08.2019. 19:06

@nadnacionalni ateista - a da su Francuzi pevali Marseljezu, to ne bi bio nacinalizam... najgora vrsta ste vi nadnacionalni. Niko i ništa.

Čeda prašak

17.08.2019. 23:12

Лаки је много нервозан. Пропао му је коцепт ЦПЦ као државне цркве. Лаки иначе није ни крштен. Дарко Шуковић на св. Николу у вријеме божићнога поста једе пршут у друштву Мираша Дедејића, који обавља вункцију предсједника НВО ЦПЦ.