Deca koja su sa jahte na Hvaru prebačena u splitsku bolnicu i dalje su životno ugrožena, a uzrok trovanja je verovatno ugljen-monoksid, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u KBC Split.

"Devojčica i dečak su i dalje životno ugroženi, otkazuje im više organa i još se nalaze na respiratoru. Prema nalazima, povišen im je nivo karboksihemoglobina, što može biti posledica udisanja ugljen-monoksida", rekla je doktorka Branka Polić.

Ona je rekla da vrednosti karboksihemoglobina u krvi dece nisu opasne po život, ali je dodala da se postavlja pitanje kolika je bila vrednost pre dolaska u bolnicu jer s vremenom nivo karboksihemoglobina pada.

PROČITAJTE JOŠ - Tragedija na brodu kod Hvara: Jedna osoba preminula, četiri u teškom stanju, među njima dvoje dece, sumnja se na trovanje hranom

Na pitanje koliko je stanje dece opasno, Polić je odgovorila da "kada je neko životno ugrožen, to znači da je ishod neizvestan".

Kako je saopšteno, troje odraslih bolesnika nisu vitalno ugroženi.

Najteže je stanje majke dece, dok su gradonačelnik italijanskog gradića i njegova supruga znatno bolje i oni su pušteni na kućno lečenje.

Doktor Ante Srzić je istakao da, na osnovu svih parametara, sa sigurnošću može da se kaže da nije reč ni o kakvom trovanju hranom.

Lekari KBC Split potvrdili su da je urađena obdukcija na telu Eugena Vinčija, ali su rekli da su rezultati u nadležnosti Državnog tužilaštva.

Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat, u utorak je na brodu kod Hvara umro italijanski preduzetnik Eugen Vinči, a još pet osoba s istog broda, od kojih dvoje dece, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC.

NOVI INCIDENT - OTROVAN I POLICAJAC

Danas je jednom policajcu pozlilo pa je intervinisala Hitna pomoć.

Vazduh na brodu "Atlantia" je i očigledno i dalje jako toksičan i opasan, piše hrvatski Jutarnji list.

Na brodu traje intenzivan pregled policije i inspektora raznih profila, a jednom policajcu je, kako se navodi, čak i pozlilo tako da ga je odvezla Hitna pomoć.

“Celo jutro policija ulazi i izlazi iz potpaljublja. Čovek s maskom i bocom za kiseonik uđe, pa se zadrži možda par minuta, pa opet izađe. I tako svako malo. Plinovi u potpalublju su očito prejaki", navodi list pozivajući se na svedočenje očevidaca.