SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

Premijer Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev oštrom retorikom u opovrgavanju najava o mogućnosti pada vlasti zbog afere „Reket“, tvrdnjom da neće dozvoliti „nekoliko kriminalaca, jedan sujetni novinar i da me izvini LGBT zajednica, jeden p...r da skinu ovu Vladu sa vlasti“, navukao je dodatne medijske napade koje čak zasenjuju medijsku žižu samog korupcionaškog skandala koji potresa ovu zemlju.


Uprkos činjenici da se dodatno još jednom izvinuo LGBT zajednici, koju, kako naglašava, lično poštuje, uz objašnjenje da je izraz p...r, upotrebio da bi oslikao karakternu osobinu aktera u aferi „Reket“, a ne njihovu seksualnu pripadnost, napadi ne jenjavaju.


Tako je u obilju tumačenja objavljeno i obraćanje neopreznom premijeru i Nacionalne mreže za borbu protiv hemofobije i transfobije, poukom da „Peder“ nije karakterna osobina, „peder“ simbolizuje društvo koje gaji mržnju, strah i gađenje prema nama“.


- Žalim ako sam od nekoga pogrešno shvaćen ili protumačen, no ostajem na svojim opredeljenjima o kojima sam govorio, kao i u veri u vrednosti za koje sam oduvek borio. Neću dozvoliti da neprijateljima naše zemlje uspe plan preko korišćenja kriminalaca, manipulatora i prevaranata da spreče uspeh zemlje, članstvo u NATO i početak pregovora sa EU, izjavio je Zaev u razgovoru za nacionalnu agenciju MIA.

U odgovoru na pitanje da je upotrebom preteških formulacija retorikom - „kriminalci, pederi, sujetni i idioti...“, otvorio front sa svima, uzvratio je da i on lično i Vlada na čijem je čelu čvrsto stoje u odbrani slobode izržavanja u medijima i u odbrani ljudskih prava svih individua u zemlji.PROČITAJTE JOŠ - Spasovski: Potrebno je suočavanje sa pravdom svakog ko je bio deo afere "Reket"

– Za mene i za Vladu svi ljudi su jednaki. Ne pravimo razlike na osnovu verske, etničke, socijalne, političke, seksualne ili bilo kakve druge osnove. Zajedno sa svim građanima posvećeno gradimo i nastavićemo da gradimo koncept jednog, zajedničkog i fer društva za sve. Vlada čvrsto stoji na svom opredeljenju nediskriminacije i poštovanja različitosti svih zajednica u zemlji, uključujući i LGBTI zajednicu. U RSM nema više napada na LGBT lica, održana je slobodna i bezbedna parada, a seksualno opredeljenje je uključeno u izmene novog Zakona o antidiskriminaciji, za koji je opozicija glasala – protiv, izjavio je Zaev.


Vraćajući ocenu o aferi „Reket“ iz senke napada da je kvalifikacijama „dao novi autogol“ i upozorenja da „jedan p...r ne može da sruši vladu, ali da više gejova mogu“, Zaev je ukazao da „svaki građanin, bez razlike da li je političar ili novinar, ima obavezu prema pravnoj državi i javnom interesu svih zajednica i informacije o zloupotrebi da prijavi istražnim organima, kao što sam to ja učinio“.PROČITAJTE JOŠ - Pendarovski: Tresu se temelji institucija


– Zahtevam i očekujem temeljnu, vrlo preciznu, brzu i nezavisnu istragu, koja mora da završi što je moguće pre i mora da pokaže sve detalje. Rezultat istrage mora da donese preuzimanje odgovornosti, isključivo u saglasnosti sa dokazima i slovu prava, zaključio je Zaev.PROČITAJTE JOŠ - MEDIJI NAJAVLjUJU PAD VLADE: Italijanska „veza“ ruši Zaeva?

Na tviter nalogu nakon te izjave Zaev je napisao da LGBTI zajednica ima njegovo veliko poštovanje.