U CRNOJ Gori najava novog ataka na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, njenu imovinu i vernike. Novoosnovani odbor "Crnogorskog pokreta" u Podgorici, pre nego što je obznanjeno da je formiran u ponedeljak, saopštio je da je podneo Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. službenika u Upravi za nekretnine u Podgorici. Razlog je, navodno, nezakoniti upis crkvenog zemljišta i svih crkava i manastira u podgoričkoj opštini na Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Uvidom u katastar nepokretnosti za opštinu Podgorica, utvrđeno je da je suprotno zakonskim odredbama, na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, kao delu Srpske pravoslavne crkve, upisano 2,2 kvadratna kilometra crkvenog zemljišta i sve crkve i manastiri u podgoričkoj opštini. Od tužilaštva Odbor zahteva da u okviru svojih nadležnosti pokrene postupak, utvrdi koja su lica počinila navedena krivična dela i preduzme mere iz svoje nadležnosti - saopšteno je iz podgoričkog odbora "Crnogorskog pokreta".

Inače, njihova glavna "filijala" sa Cetinja u proteklih nekoliko godina podnela je više ovakvih krivičnih prijava protiv nepoznatih službenika područnih jedinica Uprave za nekretnine.

- U pravnom smislu, krivična prijava nevladine organizacije "Crnogorski pokret" Vrhovnom državnom tužilaštvu nema nikakvog osnova. Do sada su podneli nekoliko desetina istih prijava, i sve su odbačene - reagovao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske. - Jedina je razlika što su prijave do sada podnosili osnovnim državnim tužilaštvima, a sada ih dostavljaju Vrhovnom državnom tužilaštvu.


ČINjENICE Velibor Džomić

PROČITAJTE I: „CRNOGORSKI POKRET“ NAJAVIO VRELU JESEN: Tvrde da su svetinje SPC u Podgorici upisane nezakonito

Džomić ističe da te aktivnosti nemaju nikakve veze sa pravom i pravdom, nego sa širenjem verske mržnje među građanima.

- Oni su i sami svesni da je svaki upis, ne samo naše Crkve, nego i svih drugih crkava i verskih zajednica zakonit, ali tu družinu činjenice odavno ne obavezuju. Uz to, oni obmanjuju javnost da su hramovi i manastiri i crkveno zemljište upisane na Srpsku pravoslavnu crkvu. Titulari prava svojine u Crnoj Gori su Mitropolija crnogorsko-primorska i drugi crkveno-pravni subjekti. U normalnim prilikama, podnosioci lažnih krivičnih prijava se procesuiraju - dodaje Džomić.


TUŽBE I PRIJAVE

IZ Crnogorskog pokreta su za nepune dve godine protiv Mitropolije i mitropolita Amfilohija krivične prijave i tužbe podnosili čak 14 puta! Mitropolija je optuživana zbog uništavanja crnogorskog sakralnog nasleđa, menjanja njegove istorijske i kulturne suštine, nezakonite uknjižbe sakralnih objekata koji, navodno, spadaju u državno vlasništvo. Tužilaštvu je "pisano" i zbog "nezakonitog podizanja objekata", ali i navodnih uvreda koje je izgovarao mitropolit Amfilohije. Međutim, Tužilaštvo je kao neosnovane ocenilo sve te prijave i odbacilo ih.