TOPLOTNI UDAR U ZAGREBU: U parkiranom automobilu izmereno 81 stepen

Tanjug

utorak, 13. 08. 2019. u 18:30

ТОПЛОТНИ УДАР У ЗАГРЕБУ: У паркираном аутомобилу  измерено 81 степен

Foto: Depositphotos

Zbog dužih i češćih toplotnih udara i promene klimatskih uslova, iduće godine će biti predloženo nekoliko mera zaštite
U automobilu parkiranom na suncu u Zagrebu izmeren je 81 stepen Celzijusa, saopšteno je iz Autokluba Maksimir najavljeno da će predložiti mere prevencije, među kojima je i izrada termometra za upozorenje na prekomernu temperaturu u vozilu.


Kako je saopšteno, juče je u automobilu na suncu izmeren 81 stepen, što je čak za sedam podeoka više nego 25. jula, kad je zabeleženo 74 stepena Celzijusa, prenosi Hina.


Zbog dužih i češćih toplotnih udara i promene klimatskih uslova, iduće godine će biti predloženo nekoliko mera zaštite.


"Iniciraćemo izradu termometara koji će zvučnim i svetlosnim signalima upozoravati na prekomerno podizanje temperature u automobilima, traktorima, kamionima i građevinskim mašinama", stoji u saopštenju.


PROČITAJTE I: RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature, sutra stižu vremenske nepogode


Takođe, najavili su i analizu mogućih štetnih uticaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjost automobila, kao i određivanje koje su tečnosti i materijali potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili paljenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Wertz

13.08.2019. 19:11

Тако је и у Србији, само што овде апсолутно нико најупорније не покреће то итекако важно питање. Примера ради, јуче касно поподне је на метар висине од тла - тротоара у Земун Пољу један пријатељ измерио +47 (и словима: ПЛУС ЧЕТРДЕСЕТ СЕДАМ СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСА). Дакле: НЕ у центру или неком пренасељеном делу града и НЕ у најтоплијем делу дана, већ НА ПЕРИФЕРИЈИ, И ТО ИЗМЕЂУ 15:30 и 16:00. Толико о томе!