Toplotni talas dostigao je danas vrhunac u zemljama regiona, gradovi poput Podgorice i Tirane su potpuno pusti, životinje u skopskom Zoološkom vrtu rashlađuju sladoledom, lubenicama i vodom, plaže na hrvatskom i crnogorskom Jadranu su prepune, a lekari apeluju na građane da ne napuštaju domove u najtolijem delu dana - od 11 do 17 sati.

Pročitajte još: Temperaturni rekord oboren je pre dve godine u Zaječaru, a ovi gradovi u Srbiji će narednih dana biti najtopliji

Prema prognozama meteorologa, slično vreme će biti i sutra, a već tokom popodneva najavljuje se drastična promena.

Za više hrvatskih gradova objavljen je crveni meteoalarm s obzirom na to da su temperature dostigle rekordne vrednosti, bez daška vetra.

Najviše temperature vazduha izmerene su danas na području Rijeke, Knina, Splita i Dubrovnika.

Pročitajte još: Do utorka vrućina, zatim pljuskovi i grmljavina

U pojedinim dalmatinskim mestima temperature su dostizale i preko 40 stepeni. Tako je u Kninu, na primer, u 15 sati izmereno 40,2 stepena.

Visoke temperature lakše se podnose na moru. Uz suncobrane i osvežavajuća pića, kupanje je najbolji način rashlađivanja. Visokih 40 stepeni u samom centru Pule podnose samo najizdržljiviji i oni koji moraju da rade, reneo je portal Dnevno.

Temperature u dalmatinskom zaleđu, prema izveštajima Dnevnika Nove TV je "žega bez daška vetra", posebno u Sinju.

Republika Srpska je danas pod narandžastim alarmom, a tempereratura vazduha u većini mesta na jugu i servisu iznosi do 40 stepeni.

Draško Rudan, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, rekao je Srni da se ne može predvideti da li će danas biti najtopliji dan u godini, jer je tek polovina avgusta, u kojem se očekuje još vrućih dana.

"Na snazi je danas narandžasti meteoalarm koji još ne ide u crveno, jer temperatura ne prelazi 40 stepeni Celzijusovih", rekao je Rudan.

Na području Federacije BiH, takođe, sunčano i veoma toplo sa slabim vetrom promenljivog pravca i temperaturom vaduga između 34 i 39 stepena, na jugu i do 41.

Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je narandžasti meteoalarm za celu zemlju, dok je za područje Mostara aktivno crveno upozorenje.

Slično je i na celoj teritoriji severne Makedonije, u samom Skoplju je izmereno 40 stepeni, pa su zaposleni u tamošnjem Zoološkom vrtu preduzeli mere za rashlađivanje životinja kojima tako visoke temperature ne prijaju.

Majmuni se, na primer, hrane velikim količinama voćnog sladoleda, nosorozi ledenim lubenicama, a slonove prskaju hladnom vodom, a nakon kupanja i peskom koji ih štiti od sunca, preneli su skopski mediji.

Izuzetno visoke temperature potpuno su ispraznile Podgoricu, koja je danas bila na 40 stepeni.

Lekari su imali pune ruke posla zbog pacijenata koji su se javljali sa simptomima sunčanice, a hroničnim pacijentima je savetovano da ne napuštaju domove između 11 i 17 sati.

Kako je preenela RTCG iako zvanična merenja kažu da je u glavnom gradu 40 subjektivni osećaj je da je mnogo toplije.

Afrički toplotni talas je zhvatio i Albaniju, gde je najviša temperatura izmerena danas 41,6 stepena, a prognostičari tvrde da je ovaj, treći po redu vreli talas i poslednji ovog leta.

Zbog visokih temperatura ulice Tirane su prazne, javio je Top čenel, jer mnogi su se uputili na plaže kako bi izbegli velike vrućine, dok drugi, pak, i po ovako veoma toplom vremenu moraju da rade.

Iako su, kako se navodi, juni i juli smatrani najtoplijim mesecima u Evropi poslednjih godina, to za Albaniju ne važi.

Inače, ovo nije najtoplije leto u Albaniji. Toplije je bilo 2015. kada su najviše dnevne temperature iznosle 43 stepena Celzijusa.

U MOSTARU 50 STENEPI

U Mostaru je u popodnevnim satima izmerena temperatura od 41 stepen Celzijusovih, a živa na termometru je na suncu dostizala čak 50 stepeni na suncu.

To su, kako je objavio Federalni hidrometeorološki zavod, bila merenja od 16 časova, prenosi RTRS.

Toplotni talas dostigao je danas vrhunac u zemljama regiona. Prema prognozama meteorologa, slično vreme će biti i sutra, a tokom popodneva najavljuje se drastična promena.