U Hrvatskoj je ovog vikenda, primenjujući nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, sproveden hitan prekršajni postupak, u kojem je jedan vozač kažnjen vrlo visokom novčanom kaznom, saopštila je policija.

Tako je u nedelju, 11. avgusta, uhvaćen i pred prekršajnog sudiju izveden 33-godišnji vozač koji je u Reki, u Ulici Kralja Zvonimira, upravljao neregistrovanim i neosiguranim putničkim automobilom pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, pod uticajem alkohola od 1,61 promila.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska poseže za uvoznom radnom snagom

Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 27.700 kuna (440,833 dinara) i zabranom upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije devet meseci nakon što stekne pravo na upravljanje.

Novi zakon na snazi je od 1. avgusta.

Iz policije podsećaju da nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju strože kažnjavanje počinilaca osam najtežih prekršaja za koje je detektovano da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na auto-putu,
3. namerni prolazak kroz crveno svetlo, bez smanjenja brzine,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod uticajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod uticajem droga,
6. upravljanje vozilom pre sticanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena mera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mera.

(index.hr)