Povratak omiljenih turista: Nemaca u hotelima više 160 odsto

Tanjug

nedelja, 11. 08. 2019. u 23:33

 Повратак омиљених туриста: Немаца у хотелима више 160 одсто

Depositphotos

Nemački gosti su omiljeni kod hotelijera i drugih ugostitelja, jer su poznati kao veliki potrošaci, prenosi portal Investitor.me
U prvih šest meseci broj turista iz Nemačke koji su bili u crnogorskim hotelima veći je čak 160 odsto, a gostiju iz Kine 104,78 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Nemački gosti su omiljeni kod hotelijera i drugih ugostitelja, jer su poznati kao veliki potrošaci, prenosi portal Investitor.me.

Generalni direktor Direktorata za pracenje turističkih tokova i turističkog prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Armend Mila, kazao je Dnevnim novinama da kada su u pitanju noćenja, najviše su imali gosti iz Rusije 157,69 hiljada, a zatim iz Srbije 140,08 hiljada.

Noćenja nemačkih turista bila su veća za 50 odsto, a Britanaca za 22,57 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Poslednjih nekoliko godina globalni trend u svetu je da se smanjuje broj noćenja u jednom mestu. Dakle, turisti za vreme odmora češće posećuju više lokacija, a oni sa udaljenih tržišta nekoliko susednih zemalja ili čak regiona. Tako su se 2010. godine turisti u našoj zemlji u proseku zadržavali 6,41 dan. U prošloj godini prosek je iznosio 5,99 dana, ali imamo značajan rast broja turista”, precizirao je Mila.

S druge strane, podaci govore da je sve manje turista iz Crne Gore.

“U periodu od 2015. do prošle godine, njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih nocenja smanjilo se tri odsto sa 6,76 na 3,76 odsto, dok im je broj noćenja opao 34,92 odsto”, kazao je Mila.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije