CIVILNA koalicija "Voda je pravo!" i Platforma za razvoj adekvatnog stanovanja "Pravo na stan", podnela je inicijativu čiji je cilj da prava na vodu za piće i adekvatan stambeni prostor budu neotuđiva i osnovna ljudska prava, te da se ona zaštite Ustavom Crne Gore. U obrazloženju inicijative navode da jedino država može i mora imati kontrolu nad ključnim aspektima usluga vodosnabdevanja, i traže čvrsto uverenje od nadležnih institucija da će odgovorno i savesno upravljati vodnim resursima i izdvajati neophodna sredstva iz budžeta za neometano snabdevanje vodom. Iz koalicije podsećaju i da je do sada 10 država širom sveta unelo jasnu definiciju prava na vodu za piće u Ustav.

- Od evropskih država, to je do sada uradila Slovenija, u kojoj su građanski pokreti pokrenuli peticiju za izmenu Ustava, koja je prikupila preko 32.000 potpisa za kratko vreme. Ako su mogli Slovenci, zašto ne bismo to uradili i mi - poručuju iz civilnog sektora.

PROČITAJTE JOŠ - Građani Crne Gore više veruju EU nego državnim institucijama


Iz Platforme za razvoj adekvatnog stanovanja "Pravo na stan" kažu da uvođenjem prava na stanovanje u Ustav Crne Gore bi se priznalo ovo osnovno ljudsko pravo i omogućilo lakše definisanje i sprovođenje nacionalne stambene strategije, koja će imati za cilj da omogući adekvatne stanove dostupne svima koji nisu u mogućnosti ovo pitanje da reše na tržištu.

Marina Medojević

Prema rečima predsednika NVO "Borba protiv siromaštva" Radovana Toškovića, socijalna politika u Crnoj Gori gotovo i ne postoji.

- Ukoliko je zaista cilj da se dostigne evropski standard i smanji broj siromašnih, neophodno je da se naprave socijalni kartoni građana. Mislim da aktuelna vlast nema volje da sprovede bilo šta od toga - smatra Tošković i dodaje da bi deo odgovornosti morala da preuzme i opozicija, i da se odlučnije zalaže za unapređenje socijalnog statusa građana. - Pomak je i svaka podneta inicijativa koja ima za cilj da se suzbije siromaštvo i pomogne ugroženom delu stanovništva.

Radovan Tošković

MALE ŠANSE

DA se u Crnoj Gori ništa ne radi na prevenciji siromaštva, te da su male šanse da inicijativa za garantovana prava na vodu za piće i stambeni prostor naiđe na razumevanje države, smatra i predsednica NVO Banka hrane Marina Medojević.

- Toliko inicijative je do sada naša organizacija podnosila, između ostalog, i za stambeni prostor, a, nažalost, uspeli smo da realizujemo samo jednu - besplatnu užinu đacima osnovne škole u Baru - kazala je Medojevićeva.