Severu mrvice iz budžeta

I. D. STOJADINOVIĆ

08. 08. 2019. u 20:00

Северу мрвице из буџета

Foto in4s

Za prioritetne kapitalne projekte u narednoj godini planirana ulaganja od 91 milion, najviše novca iz državne kase, gotovo polovina ide Podgorici

PREDSTAVNICIMA crnogorske vlade godinama su usta puna obećanja o razvoju severa države i velikim ulaganjima u taj region. Ipak, na njihovoj listi prioritetnih projekata za narednu godinu, koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta, nije se našla većina severnih opština.

Naime, na poslednjoj sednici Vlada je razmatrala listu prioritetnih kapitalnih projekata, te se na njoj našao 21 projekat za koje je namenjen 91 milion evra, a od kojih ni cent neće dobiti čak 12 opština. Najvećim delom reč je o severnim opštinama - Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plav, Gusinje, Petnjica, Rožaje, a u kapitalnom budžetu novca neće biti ni za projekte u Budvi, Tivtu i Cetinju. Najviše novca, gotovo polovina, namenjena je Podgorici, pa će za projekte u glavnom gradu biti odvojeno 40 miliona evra.

Da su obećanja o razvoju severa Crne Gore samo prazna priča, smatra poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.

PROČITAJTE JOŠ - NOVO ZANIMANjE U CRNOJ GORI: Poreski savetnik - namet privrednicima


- Kao i svaka priča ove vlasti o razvoju severa, i ova je najobičnije politikantstvo i petparačka mantra - kaže Zogović. - U to se mogu uveriti svi koji žele, a dovoljno je obići severni deo države da se vidi izražena razlika, počev od infrastrukture, životnog standarda i svega ostalog u odnosu na južni deo republike.

Kako dodaje, stanovnici severa do sada nisu videli rezultete ulaganja koje "premijer Duško Marković gotovo na nedeljnom nivou pominje", a takav odnos prema severnoj regiji, tvrdi Zogović, traje već tri decenije.

- Na taj način građane drže ispod granica životne egzistencije i time obezbeđuju resurs za neometanu kupovinu glasova i političke pritiske, kako bi dopunjavali nedostatak za pobedu na izborima - istakao je Zogović. - Najbolji reper ukupnih investicija na severu je broj mladih ljudi, koji u potrazi za egzistencijom, iz godine u godinu, sve više napuštaju sever.

Milun Zogović,Foto Mina


Iako je nedavno predsednik države Milo Đukanović najavio izdašnu podršku novom gradonačelniku Pljevalja, Igoru Goluboviću, na listi prioritetnih kapitalnih projekata koji će biti realizovani naredne godine iz kapitalnog budžeta države nema nijednog iz te opštine.


ZABORAVLjENI

PLjEVLjACI veći deo godine udišu zagađen vazduh, a vodu za piće nemaju zbog čestih zamućenja. Uprkos tome, Vlada nije smatrala prioritetom projekat toplifikacije Pljevalja, niti izgradnju postrojenja za preradu pitke vode. Projekat toplifikacije, inače, sprovodi se u okviru ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, koju radi Elektroprivreda.


SREDSTVA DOBIJAJU BERANE I KOLAŠIN

JEDINE opštine na severu uvršćene na prioritetnu listu su Kolašin i Berane, gde će biti uloženo nešto više od 16 miliona, odnosno 1,7 miliona evra. U Kolašinu, najviše novca je namenjeno za toplifikaciju - 6,25 miliona, dok će skoro četiri miliona biti potrošeno za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu. Ostatak je namenjen rekonstrukciji spomen-doma, proširenju gradskog vodovoda i izgradnji zajedničke zgrade Opštine i Područne jedinice Uprave za nekretnine. Berane će sredstva dobiti za izgradnju gradskog bazena i za uređenje biznis-zone Rudeš.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije