Radnici čekaju na isplatu 3,66 miliona

V. VUJNOVIĆ

četvrtak, 08. 08. 2019. u 15:00

Радници чекају на исплату 3,66 милиона

Bivši radnici traže svoja prava,Foto V. Vujnović

Bivši zaposleni u "Vektra Boki" traže od Poreske uprave da preduzme mere kako bi naplatili zarađeno, a potražuju razliku minimalca i stvarne plate, staž za nepunih pet godina, prevoz i sve sudske presude

OKO sto nekadašnjih radnika "Vektra Boke" ne mogu da ostvare prava koja su im Ustavom zagarantovana, a u skladu su sa Zakonom o stečaju, saopštio je Đorđe Rajak, predsednik NVO "Bivši radnici 'Vektra Boke'". On je objasnio da je odlukom Ustavnog suda iz juna prošle godine prestao da važi deo člana 55 zakona o stečaju, tako da sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red. Prema planu reorganizacije preduzeća koji je usvojen 2017. godine, radnička potraživanja koja se odnose na uplatu poreza i doprinosa, svrstana su u treći umesto u prvi isplatni red.

Nezadovoljni zbog toga radnici su pre nekoliko meseci pisali poslodavcu, stečajnom sudiji i stečajnom upravniku. Zahtevali su da se ispoštuju ustavne i sudske odluke. Sada i od Poreske uprave traže da preduzmu mere kako bi radnici konačno naplatili ova potraživanja.

- Pitamo se da li su pojedinci jači od zakona, jer poslodavac ne poštuje odluke suda niti ustavne odluke - istakao je Rajak.

Saopšteno je, takođe, da su radnici saznali da je "Vektra Boka" izdala hotel "Plaža" firmi iz Budve, kako bi izbegli priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi i time onemogućili isplatu radnika.

PROČITAJTE JOŠ - JAVNI DUG CRNE GORE UVEĆAN ŠEST PUTA: Životni standard na kredit


Rajak kaže da su radnici dobili prvu ratu potraživanja iz trećeg isplatnog reda, ali da im niko ne garantuje da će i ostale tri biti isplaćene, pogotovo što se ne poštuje odluka Ustavnog suda da radnici imaju prioritet u odnosu na sve druge poverioce.

Foto Vijesti

Maja Pajević ističe da im je primarni cilj da ostvare svoja prava i dobiju ono što im pripada. A to je uplata doprinosa, kao i potraživanja po osnovu sudskih presuda.

- Trebalo bi da neko ima savest i odgovornost da nam to nadoknade - komentarisala je Pajevićeva.

Deo potraživanja radnici su ostvarili dok su u trećem isplatnom redu ostala potraživanja zaposlenih od 3,66 miliona evra (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija). To bi trebalo da bude isplaćeno do februara 2022. godine u četiri jednake rate.


STEČAJ

PRIVREDNI sud je uveo stečaj u "Vektra Boku" u junu 2015. zbog četiri miliona evra duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina, dobio je konačno rešenje od Privrednog suda u februaru 2017.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije