DA je sportska slava prolazna, na svojoj koži osetio je Branislav Knežević, nekadašnji nikšićki bokser, sjajni pesničar, koji od sporta nije dobio ništa. Džaba što je godinama bio miljenik publike u gradu podno Trebjese, u kome za pet godina nije izgubio nijedan meč! Boks je, kao mnogi, učio na nikšićkom asfaltu, u uličnim tučama sa snažnim momcima, da bi karijeru nastavio van rodnog kraja - u niškom Radničkom, zaječarskom Kristalu, pokušavajući da makar nešto zaradi i živi životom dostojnim čoveka. Bilo je to vreme jakih momaka među konopcima, poput Slobodana Kačara ili Dragana Vujkovića. Nažalost, osim uspomena popularni Knez danas nema ništa.

Da tragedija bude još teža, pre nekoliko godina ostao je bez sina jedinca. Ceo svet mu se srušio. Ipak, uz pomoć prijatelja pokušao je da stane na noge i da se koliko-toliko vrati u život. Otvorio je prodavnicu u selu Kuta u Župi nikšićkoj, i još brže je zatvorio. Nije išlo...

- Sasvim slučajno sam saznao za oglas koji je objavila mojkovačka firma "Omega 2019" u kome traži radnike za grube građevinske poslove u Porto Montenegru kod Tivta. Javio sam se i dobio posao. Bez reči su me primili Ilija i Svetislav Đenka Pandurica, kojima sam mnogo zahvalan. Bio sam primoran da radim i zahvaljujući ovim ljudima imam smeštaj, dva obroka i dnevnicu od 20 evra. Nije lako kopati po velikoj vrućini, i umesto u moru, kupati se u znoju.

Pročitajte još: ON IMA MILIONE, A VOZI TRAKTOR NA SELU: Peđa Stojaković obavlja seoske poslove (FOTO)

Kada bih zaradio toliko da opet otvorim prodavnicu, vratio bih se u Nikšić - priča za "Novosti" Knežević, koji vrele avgustovske dane deli sa svojim cimerom i zemljakom Ljubom Vojinovićem.

Knez će se za pomoć, kaže obratiti i Vesku Grboviću, gradonačelniku Nikšića.

- Učili smo zajedno, a jednom prilikom mi je obećao da će mi naći posao u Sportskom centru u Nikšiću. Podsetiću ga na to - nada se Knez da će mu školksi drug priteći u pomoć.

TUČAMA BRANIO STIHOVE

KADA je kao školarac počeo da piše pesme, drugari u Nikšiću su ga zadirkivali, pa je, silom prilika, počeo da se sa njima tuče, pokušavajući da odbrani svoje stihove.

- Iz bitke u bitku završih u ringu! A danas me evo na jednom pločniku sa lopatom u rukama - priča Knežević. - Moj život je velika borba u kojoj nikada nisam isticao belu zastavu. Nekada gubitnik, a danas kapetan svoje nove životne lađe koja će se usidriti u mirnoj luci.