OKO stotinu bivših radnika "Boksita", koji nisu dobili stan ili stambeni kredit, ponovo se okupilo na placu na kojem je trebalo da bude izgrađena stambena zgrada za nikšićke rudare i najavili radikalizaciju protesta ukoliko radovi koji se tamo trenutno izvode ne budu obustavljeni sve do sudskog epiloga. Rudari su se više puta obraćali premijeru, ministarstvima, Privrednom sudu i Tužilaštvu kako bi ispitali slučaj izgradnje stanova na placu za koji tvrde da je nelagalno otuđen, ali kako ističu, svi su se oglušili o njihove zahteve.

Reč je o placu u blizini upravne zgrade "Boksita", koji je 2008. godine bio procenjen na 1,8 miliona evra, ukupne površine oko 19.000 kvadrata, a zbog kojeg se poslednjih deset godina vodilo nekoliko sudskih sporova, da bi 2008. godine svečano bio postavljen kamen temeljac za izgradnju stanova za rudare.


PROČITAJTE JOŠ: Amfilohije: Vlast daje Sinjajevinu u ruke naslednicima naci-fašizma

Jedan od bivših radnika "Boksita", Božidar Đilas, kazao je i da se, uprkos njihovom prošlonedeljnom okupljanju, ponovo kopalo po placu, te u ime bivših rudara, najavio razapinjanje šatora na tom mestu i dovođenje bagera kojim će sprečiti dalje radove. Prema njegovim rečima, većina okupljenih rudara morala je u penziju bez otpremnina i stambenih kredita, a koje su dobile njihove kolege koje su imale uslove da ranije napuste "Boksite", iako su decenijama od plata izdvajali u stambeni fond preduzeća. Bivši radnici Rudnika boksita tvrde da taj slučaj ukazuje na krivično delo u koje su umešane neke firme i jedan od nekadašnjih sindikalnih čelnika preduzeća.

- Većina ljudi koji su se okupili otišli su u penziju bez stambenog kredita i otpremnine. Tim ljudima su ostali dužni i za plate, nisu dobili ništa - kazao je Đilas. - Zamislite ljude od 30 i kusur godina radnoga staža kojima je odbijano za stambeno, a ništa nisu dobili. Slušam pre nekoliko dana ministra finansija Radunovića da se moraju zadužiti 500 miliona. Pa, od te sume neka odvoje dva miliona za radnike Rudnika boksita. Ovo je naše zemljište, gde je bilo oko 69.000 kvadrata ukupno. Prodat je deo zemljišta da bi se namirili radnici i dobili po 6.500 evra stambenog kredita.

Đilas je pozvao izvođače radova da odmah prekinu sa radovima, sve dok se ne donese konačna odluka.

Bivši rudari ponovo su apelovali na premijera Duška Markovića, da se ispita slučaj prodaje placa na kojem je planirana izgradnja stanova za rudare.


PROČITAJTE JOŠ: VESELjI I UGLjANIN OPET PROVOCIRAJU: Ovde u Crnoj Gori su okupirani albanski Alpi (FOTO)

"IGRA"

BIVŠI rudar Rašo Čivović podsetio je na sporove i presude u Privrednom sudu, te tvrdi da je suština problema to što je zemljište prelazilo od jednog do drugog vlasnika, ali i optužio nekadašnji sindikat da je spor namerno izgubio.

- Sve je od početka igra sa ovim zemljištem, za koje je još od 2008. godine planirano da se otuđi - tvrdi Čivović.