SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U organizaciji Srpskog kulturno informativnog centra „Spona“, u Ohridu je u četvrtak za grupu od 20 osnovaca iz Republike Severne Makedonije (RSM) počela nastava prve letnje škole srpskog jezika, ćirilice, istorije, muzike, folklora, teologije i književnosti, sa pesničkim čitanjima i obradom književnh dela za decu.

Školaraci uzrasta od 9 do 13 godina iz Skoplja, Tetova, Kučevišta, Josifova i Ohrida, do 6. avgusta sa petoro profesora rade po programskom okviru osnova nastave koja se u tri škole izvodi na srpskom jeziku u redovnom obrazovnom sistemu devetoletki RSM, kao i uvodnim pristupom za učenike koji će od iduće školske godine pratiti časove izbornog predmeta - Jezik i kultura Srba u svim sredinama gde žive.

- U kompleksu ohridskog hotela Metropol prvi put su u letnjoj školi srpskog jezika okupljena deca Srba iz Makedonije zarad zbližavanja, upoznavanja i drugarskog negovanja zaboravljenih tradicionalnih, duhovnih, istorijskih i kulturnih vrednosti našeg naroda, kaže za „Novosti“, istoričar i jedan od predavača iz Srpskog centra „Spona“, Miloš Stojković.

Prema planu programske aktivnosti dečijeg letnjeg kampa srpskog jezika, kulture i tradicije SPONA “Ohrid 2019“, kako kaže, između ostalog radi se i na upoznavanju dece, od kojih su mnogi prvi put u Ohridu, na radionicama i časovima srpskog jezika, istorije, muzike, folkklora,veronauke...

Pročitajte još - Srpski u Makedoniji uči samo 161 osnovac

U večernjoj radionica „Kreativni azbučnik“ predavač Biljana Torodorović Georgievska, deci je na veoma prijemčiv način video prezentacijom, po ćiriličnom azbučnom redu dočarala najznačajnije pojmove asocijacijama iz srpskog jezika, kulture, umetnosti, sporta, istorije... kroz interaktivan način učenja „pitanjima“ moderatora i đačkih odgovora. Potom sledi prezentacija narodnih nošnji, folklora i etnoloških elelmenata kod Srba...

Na časovima srpskog jezika koje vodi profesorka Nena Ristić Kostovska, deca se upoznaju sa razvojem slovenske i srpske srednjevekovne pismenosti i književnosti: Ćirilo i Metodije sa učenicima, Žitije Sv. Simeona, Miroslavljevo jevanđelje, Jefimija... U nastavi su po programu i časovi standardnog srpskog jezika presekom razvoja od Save Mrkalja, Dositeja Obradovića i Vuka St. Karadžića do današnjih dana, uz osvrte na ugroženost srpske azbuke i ćirilice - jezika kao faktora spajanja i samoidentifikacije.

Predviđena je i prezentacija istoričara Stojkovića, o srpskoj srednjevekovnoj državnosti na prostoru današnje RSM, upoznavanje sa tradicijom zadužbinarstva i najznamenitijim vladarima i oblasnim gospodarima do 1392. godine. Predviđene su i projekcije Filma - Srpski junaci srednjeg veka – Vuk Branković, Mrnjavčevići, Marko Kraljević.

Pročitajte još - Srbi u Makedoniji: Lako je biti Srbin u Beogradu

Polaznici letlje škole srpskog jezika obilaze znamenitosti Ohrida i dela kulturno istorijskih objekata, uz stručno vođenje predavača i upoznavanjem sa njihovim istorijskim i kulturološkim značajem - arhiepiskopske crkve Sv. Sofije, Samuilove tvrđave, crkve Sv. Jovan Kaneo i Sv. Klimenta, Sv. Bogorodica Perivlepta (freske kralja Milutina, zvono Mihajla Pupina), obilazak radionica za izradu hartije i njihov značaj za razvoj pismenosti...

Na času o srednjevekovnoj arhitekturi na tlu današnje RSM, predavač Aleksandra Tasić, posebnu pažnju posvećuje upoznavanju sa sakralnom arhitekturom i prezentacijom najvećih zadužbina.

KNjIGE NA DAR

U večernjim „slobodnim“ radionicama „Spone“ prve letnje škole srpskog jezika u Ohridu, polaznici sa predavačima iznose iskustva stečena na očuvanju identiteta na tlu RSM u sadašnjim okolnostima i uslovima. Sumira se naučeno, iznose predlozi...

Na kraju, kako je potvrđeno, svim polaznicima prve letnje škole srpskog jezika „Spona“ će dodeliti zahvalnice i darivati knjige.