NOVI DETALjI SLUČAJA DRŽAVNI UDAR: Britanac stvarao krimi – grupu

S. Đokić

četvrtak, 01. 08. 2019. u 09:00

НОВИ ДЕТАЉИ СЛУЧАЈА ДРЖАВНИ УДАР: Британац стварао крими – групу

Aron Šaviv AP Photo

Sumnja se da je Aron Šaviv, navodno, preko drugih pravnih lica, preuzimao novac koji je namenjen za realizaciju kriminalnog plana

SPECIJALNO tužilaštvo proširilo je istragu povodom terorizma u pokušaju iz 2016. godine i državljanina Velike Britanije i Izraela Arona Šaviva osumnjičilo za stvaranje kriminalne grupe. Kako je novinarima saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović, prikupljeni dokazi ukazuju na stepen osnovane sumnje da je ovaj osumnjičeni od jula 2016. godine prihvatio članstvo u organizaciji koja je planirala nasilni ulazak u Skupštinu. Sumnja se da je Šaviv, navodno, preko drugih pravnih lica, preuzimao novac koji je namenjen za realizaciju kriminalnog plana.

Pročitajte još: Za "državni udar" ukupno 68 godina; Andrija Mandić: Braća Đukanovići su naši krvnici!

- Postoji osnovana sumnja da je A. Š. u periodu od jula do oktobra 2016. na račun svog preduzeća D.C. Ltd, koje je osnovano na Kipru, prihvatio novac u iznosu od 1.565.000 evra. Taj novac uplaćen je od strane preduzeća "S" iz Češke, čiji izvršni direktor i zastupnik su državljani Rusije. Krajem 2015. godine, u označenom preduzeću kao jedan od suvlasnika registrovan je i okrivljeni J. A. - kazao je Čađenović.

Pročitajte još: Nepravda oštetila Brankino zdravlje

Dodaje da je novac upućen od strane - zasad neidentifikovanih - pripadnika organizacije i prosleđen članovima grupe.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni A. Š. u periodu od jula do oktobra 2016. godine na ime konsultantskih troškova sa preduzeća na Kipru preneo 100.000 evra na svoju drugu firmu "S Stratedži end Si", te da je na ime dividende na svoj račun u Izraelu prebacio nešto više od 400.000 evra. Takođe, postoji osnovana sumnja da je s računa preduzeća D.C. Ltd vršio i druga plaćanja i to od 3.10. 2016.godine prema preduzeću P.C. group čiji je osnivač okrivljeni Jozef Asad, dok je u periodu od avgusta do novembra 2016. godine za potrebe izrade reklama, ispitivanje tržišta, pravljenja video-spotova i reklamiranja na "Fejsbuku", platio iznose od 46.000 evra preduzeću "A" DOO iz Podgorice, a "Fejsbuku" u istom tom periodu preko 155.000 evra - kazao je tužilac Čađenović.

Dodaje da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Šaviv na teritoriji Crne Gore vršio i određena gotovinska plaćanja u iznosu od 22.000 evra.

- Do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine od novca prenetog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno više od 1.150.000 evra - kazao je tužilac Čađenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)