CG: Za nabavku tableta još 10 miliona

I. D. STOJADINOVIĆ

četvrtak, 01. 08. 2019. u 09:44

ЦГ: За набавку таблета још 10 милиона

Foto D. Dozet

Potrošnja medikamenata u Crnoj Gori, pa samim tim i budžetska izdvajanja, svake godine sve veća. Branka Bošnjak: Najskuplje lekove plaćamo jer jer je privatna firma glavni snabdevač

PREMA podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva, u toku prošle godine u Crnoj Gori na lekove je potrošeno 85,7 miliona evra, od čega su najviše koštali medikamenti koji se koriste za lečenje kancera i to ukupno 20,5 miliona. Za tekuću godinu za nabavku lekova i medicinskih pomagala planirana je potrošnja 72,5 miliona evra, međutim, najnovijim rebalansom budžeta, zbog povećane potrošnje, za medikamente će se obezbediti dodatnih 10 miliona.

O porastu troškova za nabavku lekova iz godine u godinu govore podaci Fonda zdravstva. Tako je u 2016. godini planirano da se na lekove i medicinska pomagala potroši oko 49 miliona, a potrošeno je gotovo 68. Slična situacija desila se i naredne godine, kada su za tu namenu bila predviđena 52 miliona, a troškovi do kraja 2017. godine iznosili su 70 miliona evra. Za 2018. projektovani budžet za lekove i medicinska sredstva bio je 57, a potrošeno je oko 70 miliona.


PROČITAJTE JOŠ: Đuković: Skandalozna izjava Igora Golubovića da je ekološka situacija u Pljevljima sve bolja

O izveštaju Agencije diskutovalo se i u Skupštini, pa je poslanica Demokratskog fronta Vera Bulatović ukazala da su posledice nezdravog okruženja evidentne, te da u prilog tome svedoče i podaci o potrošnji lekova. Kako je istakla, farmaceutska industrija ne toleriše jeftine lekove, a bolesti ne posmatra kao nešto što treba suzbiti, već kao izvor profita.

Da troškovi za medikamente rastu iz godine u godinu, naglasio je i poslanik vladajućeg DPS-a Suad Numanović, navodeći je reč o prosečnom rastu od oko 10 miliona. Smatra i da to ne ukazuje da je više bolesnih, jer je prosečni životni vek produžen sa 72 na 77 godina.

SVI LEKOVI BEZBEDNI DIREKTOR Agencije za lekove, Milorad Drljević potvrdio je da se kasni sa otvaranjem laboratorije za analizu lekova i da su uzrok tome tenderske procedure na koje se ne može uticati, kao i da je sredstva za tu namenu obezbedila Evropska komisija. - Oprema je trebalo da bude tu pre 15 dana, zbog okolnosti nije, ali je sigurno da ćemo imati laboratoriju. Ona nije planirana za kontrolu vakcina, to se radi u belgijskim i nemačkim laboratorijama i možemo reći da su duplo kontrolisane i sigurni smo da su ispravne, kao i svi lekovi koji su u prometu na crnogorskom tržištu - naveo je Drljević.

U toku rasprave još jednom su upućene kritike na račun cena lekova, za koje se godinama ukazuje da su najskuplji u regionu. Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da se upravo zbog toga, građani često odluče da terapiju kupuju u Srbiji ili Albaniji, te da im se više isplati uprkos putnim troškovima. Osim toga, ukazala je i na to da onkološka odeljenja često ostaju bez neophodnih medikamenata, kao i da još nije otvorena laboratorija za proveru lekova, iako se to godinama najavljuje.

- Najskuplje lekove plaćamo jer je privatna firma glavni snabdevač i zato što postoji farmaceutska mafija u Crnoj Gori. Na tenderima su glavni snabdevači firme "Farmanegra" i "Glosariji", koje su povezane s vlašću - kazala je Bošnjakova, ističući da je kompanija "Glosarij" za samo pet godina od države naplatila 98 miliona evra za lekove.

Kako se navodi u izveštaju Agencije, podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, za lekove koji su nabavljeni na teret sredstava Fonda u 2018. godini izdvojeno je 59,4 miliona evra, što predstavlja 69,32 odsto od ukupno utrošenih sredstava tokom prošle godine.

U istom dokumentu precizirano je da su na lekove koji deluju na bolesti digestivnog sistema i metabolizma potrošena 11,3 miliona, za lečenje bolesti krvi i krvotvornih organa 10,2, za bolesti kardiovaskularanog sistema 9,6, antiinfektivne medikamente 7,7, a za lekove koji deluju na nervni sistem 6,6 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: Brod grčke ratne mornarice usidren u Baru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije