CRNOGORSKI parlament izjašnjavao se u sredu o setu predloženih izmena i dopuna zakona o kojima se raspravljalo prethodnih meseci. Između ostalih, većinom glasova usvojen je rebalans budžeta kojim se odobrava novo zaduženje od pola milijarde evra, kao i Zakon o Vojsci Crne Gore koji predviđa obavezu učešća u međunarodnim misijama NATO za sve vojnike. Zeleno svetlo nije dobio Zakon o životnom partnerstvu istopolnih osoba, kojim je gej parovima trebalo da se omoguće gotovo ista prava koja imaju heteroseksualni parovi.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola nije dobio neophodnu većinu jer ga nisu podržali poslanici manjinskih partija, Ervin Ibrahimović i Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke, Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu iz Force, kao ni opozicija koja nije prisustvovala glasanju. Glasanje o ovom zakonu odloženo je pre nekoliko meseci, jer su iz vladajuće partije verovali da će se, u međuvremenu, obezbediti nephodna većina i Zakon dobiti zeleno svetlo.


PROČITAJTE JOŠ: PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONA:U Srbiji ostaju nemogući gej brakovi, a verski bez dejstva, novina podela imovine u vanbračnim gej zajednicama

Zakonom je posebno definisano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera, pravo na međusobno nasleđivanje i njihov poreski status.

Kada je reč o usvojenom rebalansu budžeta, predložene izmene su, kao su obrazložili iz Vlade, donete su u cilju stvaranja zakonskih preduslova za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve, dok su u opoziciji mišljenja da je novo zaduženje siguran put ka dužničkom ropstvu. Sa druge strane, poslanici koji su podržali rebalans, ocenili su da je zaduženje opravdano, te da njime Vlada nastoji da smanji eventualne rizike po javne finansije.


PROČITAJTE JOŠ: Rusiji prvi put registrovan istopolni brak – greškom

DOBROVOLjNO I OBAVEZNO

JOŠ jedan od zakona koji je podelio crnogorski parlament jeste Zakon o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama. Zakon, između ostalog, propisuje da se popuna jedinica VCG za upotrebu u međunarodnim snagama u inostranstvu za aktivnosti podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija, podsticanja razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite i ljudskih prava, na koje se Crna Gora obavezala međunarodnim ugovorima, vrši na dobrovoljnoj osnovi, dok je za aktivnost odbrane država NATO saveza, učešće vojnika obavezno.